Shutterstock: ART Pal

Man beweert dat 12 dislikes voor YouTube-video ‘vergissing’ zijn, waar komt die theorie vandaan?

Denken meer mensen dit?

“12 dislikes voor deze video… dat moet een foutje zijn.” Daarmee begint BakingBobZone zijn reactie onder de video ‘Best bossanova songs compilation’. Vervolgens oppert hij een theorie waarin de bezoekers van de video per ongeluk op de verkeerde duim hebben gedrukt. Hij sluit af: “Voor video’s als deze zou geen dislike-knop moeten zijn.”

Waar komt deze gedachte vandaan? Zijn er meer mensen die dit denken? Na een tijdje te hebben rondgezocht op het videoplatform YouTube kwamen we al snel op soortgelijke berichten uit. Mensen die op de dislike-knop hebben gedrukt zouden ‘idioten’ zijn, ze zouden ‘geen oren hebben’. In een enkel geval werd zelfs beweerd dat de 143 dislikes allemaal afkomstig waren van één specifieke concurrent.

Gevaarlijke uitspraken, vindt politicoloog Hein Koertsen. “Het verwijderen van een dislike-knop onder bepaalde video’s betekent het einde van de democratie. Mensen moeten het recht hebben zich ergens tegen uit te spreken, óók als het gaat om een warme, Braziliaanse variant op jazz.” Volgens Koertsen schaden deze uitspraken ook de geloofwaardigheid van de dislike-knop. “Wat is je dislike nog waard als deze direct in de wind wordt geslagen?”

YouTube reageert kort op de theorie van BakingBobZone. Volgens hen is het onaannemelijk dat mensen ‘per ongeluk’ verkeerd stemmen, gezien de afstand tussen de like- en de dislike-knop. Daarnaast benadrukken ze dat je na een eventuele vergissings-dislike nog altijd op de like-knop kunt drukken. Of mensen als BakingBobZone dit antwoord accepteren, is echter nog maar de vraag. 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Neu-neu-neu, gewoon zelf elke dag een paar keer op de laaik-toets drukken. Koekjes wissen enzo.

Ik heb het voor de grap eens bij een van haar berichten gedaan. Om het een beetje te relativeren.

Stelt niks voor dus.