Spotmatick Ltd / Shutterstock

Ziekenhuis wordt beterwordenhuis

‘Als je het hebt over ziekenhuis schep je lage verwachtingen’

Het ziekenhuis is voortaan het beterwordenhuis. De hospitaalsector wil met de naamswijziging het signaal afgeven dat ziekenhuizen bedoeld zijn om beter te worden en niet om ziek te zijn.

“Wij hebben niet altijd iedereen beter kunnen maken, en dat mogen we ook onszelf aanrekenen”, vertelt directeur Alfonsina de Kadt van het Prinses Amalia Beterwordenhuis. “Zolang je het hebt over een ziekenhuis, schep je lage verwachtingen. Je zegt eigenlijk: dit is een huis waar mensen probleemloos ziek kunnen zijn. Dan is het natuurlijk niet zo gek dat mensen die hier liggen er zo lang over doen om weer gezond te worden.”

Niet alleen patiënten zijn beter af in een beterwordenhuis. Volgens De Kadt is de nieuwe naam ook respectvoller voor mensen die in de gezondheidszorg werken. “Waarom denk je dat we hier allemaal dure apparaten hebben aangeschaft en allemaal dokters en verplegers rond hebben lopen? Om mensen beter te maken. Wie alleen maar een potje ziek wil zijn kan dat net zo goed in zijn eigen huis doen.”

Patiëntenfederaties hebben kritiek op de naamsverandering. Zij vinden een ziekenhuis te groot om een ‘huis’ te noemen en stellen daarom voor van beterwordenappartementencomplex te spreken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Is er al over nagedacht om in een beterwordenhuis meer cliniclowns in te schakelen. Bijvoorbeeld, in plaats van een dokter of zuster, voor iedere beterworder een clown?

Dan wordt het lachen.🤡🤡

Corrie, uw vaste prik voor betrouwbaar comment.

Reageer
gravatar

Dat is helemaal niet nodig. Wij verpleegsters zijn van nature de leukste in ons betermaakthuis. Alleen tijdens de coronatopdrukte in april en mei hadden wij daar even geen tijd voor.