Shutterstock/KIRAYONAK YULIYA

Buitenlandse media roemen Nederlands Corona-gedoogbeleid

'Heel slim om risicogedrag uit de illegaliteit te houden'

Europese media spreken vol bewondering over het Nederlandse gedoogbeleid om grip te houden op het coronavirus. Ze loven vooral de aanpak waarbij risicogedrag in principe niet is toegestaan maar in de praktijk wordt gedoogd.

“De Nederlandse aanpak is er vooral op gericht om te voorkomen dat coronabesmettingen in de illegaliteit belanden. Nederland erkent: corona zal nooit helemaal verdwijnen, dus de handhaving richt zich op georganiseerde vormen van virusverspreiding. Dus bij illegale feestjes in de Zeeuwse duinen kan de politie wel ingrijpen, maar bij iets te intieme contacten van individuele burgers heeft de overheid geen rol,” schrijft Le Monde.

Ook Die Zeit denkt dat de wereld veel kan leren van het Nederlandse succesverhaal. “Nederland laat zien dat corona een gezondheidskwestie is, geen handhavingskwestie. Daarom past het niet om de wijkagent met zijn bonnenboekje op stap te sturen. De overheid biedt voorlichting over de risico’s van het coronavirus, maar het staat mensen vervolgens vrij zelf hun keuzes te maken. Zo laat je als overheid zien dat je burgers als volwassenen behandelen.”

Het Zweedse Aftonbladet noemt de aandacht voor het Nederlandse beleid overigens onterecht. Volgens de krant is de aanpak van Zweden afgekeken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Uit alle landen van de wereld zijn honderden verslaggevers samengeschoold in de Amsterdamse Klaverstraat. Ze komen kijken of het gemeentelijk coronabeleid afdoende werkt. Ik vrees dat ze het antwoord aan den lijve zullen ondervinden.

Reageer
gravatar

Ik schaam me dat ik vlieg, maar daarvoor is het dus wel nodig dat ik blijf vliegen. Met die schaamte dwing ik respect af bij iedereen, tenminste dat is mijn missie.

Reageer
gravatar

Allerlei regels, pardon aanbevelingen, verzinnen…
Streng gezicht erbij.

En vervolgens staan BOA’s of agenten met lege handen.
‘Ja, geen wettelijke basis.’
‘We houden het gezellig.’
#Foei!

En vervolgens worden vooral BOA’s slachtoffer van agressie.
‘Geen bewapening, dus geen geen verdediging.’

#NederlandGedoogland

Reageer
gravatar

Aan de andere kant, Je moet er toch niet aan denken dat typetjes zoals CvH uitgerust worden met echte wapens..

Het is hier toch geen bananenrepubliek?

gravatar

Zie de bui al hangen. Het Nederlandse Corona-gedoogbeleid gaat dezelfde kant op als de Nederlandse drugsgedoogbeleid.

Voordat je het weet heb je boerderijschuren vol met Columbiaanse Coronabesmette mensen.

Corrie, uw vaste prik voor fatsoenlijk comment

Reageer
gravatar

Nee, nee, nee! Zo’n intelligent (!) slot wordt beneden – dus om de enkel – gedragen en is verbonden via het GPS met een GGD om een thuisblijfverplichting te kunnen handhaven.