24 France / Shutterstock

Wereld staat voor raadsel: Wit-Russen gaan elke dag straat op voor oppositiekandidaat, maar stemmen toch voor dictator

Met verbijstering heeft de wereld de uitslag van de Wit-Russische verkiezing tot zich genomen. Wekenlang gingen tienduizenden mensen de straat op om oppositiekandidaat Tichanovskaja te steunen, maar toen puntje bij paaltje kwam stemden ze toch voor president Loekasjenko.

“Het is toch een beetje een raar land”, zegt Leidenaar Martin Grootveld. “Waarom ga je dan protesteren? Om er ook bij te horen ofzo? Of durven al deze mensen er niet voor uit te komen dat ze stiekem tegen democratie zijn? Vind ik wel hypocriet eigenlijk.”

Alphenaar Zeynep Bayrak heeft wel begrip voor de situatie. “We kunnen ons als westerlingen misschien moeilijk voorstellen dat je wekenlang zegt voor de oppositiekandidaat te stemmen, om vervolgens in het stemhokje iets heel anders te doen. Maar daar in Oost-Europa is dat misschien heel normaal. Ik denk dat het gewoon een cultuurdingetje is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die oppositielui zijn sowieso tamelijk maf. Ze zetten witte ballonnen in (*Wit*-Rusland hè?) maar zorgen er wel telkens voor dat het zwart ziet van de mensen. Zulke figuren zijn voor geen kopeke te vertrouwen.

Reageer
gravatar

Ik zie fantastische mogelijkheden voor samenwerking in zo’n STABIEL land!

Het ontroert mij ook persoonlijk dat jullie nog steeds gewoon een KGB hebben, mijn oude nest!

Dat gaat gewoon nooit meer uit me, weet je. Zagen jullie hoe ik nog steeds met mijn rechterhand bij mijn pistool loop? Grappig hè!

Oja, wij hebben nog wel wat adviezen om problemen met ‘terroristen’ op te lossen. Ze zullen zich een hartstilstand schrikken.
WOEHAHAHAA!!

https://www.businessinsider.com/list-of-people-putin-is-suspected-of-assassinating-2016-3

gravatar

Van een bevriend staatshoofd heb ik een goede tip gekregen. Voortaan heet mijn dictatuur een ‘intelligente democratie’, want het gepeupel mag toch stemmen en het klinkt goed.

gravatar

Belachelijk. Dit is net zoiets als zeggen dat je geen eurobonds zal toestaan, dat er geen cent meeer naar Grieke… nou ja, dat je alleen bereid bent om geld aan Zuid-Europa te lenen, en dan alleen in ruil voor strenge hervormingen, dat je een noodrem wilt als ze er een potje van maken, dat de begroting omlaag moet, dat je geen transferunie wilt…

en dat na drie dagen onderhandelen ineens allemaal vergeten bent. Ik zou me dan zó besodemieterd voelen.

Reageer