Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport / YT

Opiniepeilingen Jaap van Dissel winnen aan populariteit

Toen hij begon met het publiceren van opiniepeilingen, werd hij door niemand serieus genomen. Inmiddels vertrouwen veel Nederlanders uitsluitend op de wekelijkse virtuele zetelverdeling van RIVM-topman Jaap van Dissel. Toch heeft hij het gevoel dat hij nog altijd geen erkenning krijgt.

Al maanden stelt Van Dissel dat GroenLinks de grootste partij zou worden als er nu verkiezingen zouden zijn. “Er zijn heel duidelijke aanwijzingen dat de populariteit van Klaver toeneemt en dat links zich achter hem verenigt, maar de traditionele opiniepeilers willen het niet zien”, zegt hij daarover. “Ze leiden aan tunnelvisie.”

Het frustreert Van Dissel, viroloog en infectioloog van beroep, dat zijn bevindingen worden genegeerd. Toch bezweert Tom Louwerse van de Peilingwijzer dat dat niet het geval is: “Het is geen totale onzin wat Van Dissel zegt. Ook wij zien soms een licht stijgende lijn bij GroenLinks. Maar Van Dissel publiceert alleen de onderzoeken die dat bevestigen. Alles wat niet in zijn straatje past, zoals mensen die zeggen te stemmen op de VVD, laat hij buiten beschouwing.”

Toch slaat de boodschap van Van Dissel inmiddels aan. Op sociale media verwijzen steeds meer mensen naar de peilingen van de vaderlandse directeur infectieziektebestrijding. Toen GroenLinks in mei bij Ipsos twee zetels won ten opzichte van een maand eerder, regende het reacties. “Van Dissel zegt dit allang, maar naar hem wil niemand luisteren!” was de tendens.

Volgens Louwerse houdt Van Dissel professionele opiniepeilers scherp, maar daar zijn niet al zijn collega’s het mee eens. “Laat die man nou maar weer gewoon mensen openlijk van het vermoorden van weduwen beschuldigen, dat is waar infectiologen voor zijn”, aldus een woordvoerder van I&O Research.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Maurice de Hond is sociaal geograaf. Zowel zijn opiniepeilingen als zijn recente onderzoeken naar sociaal-geografische patronen van het virus vallen in zijn vakgebied. Jaap van Dissel beïnvloedt de politiek idd in grote mate, maar als viroloog heb je daar maar weinig kaas van gegeten; vandaar deze armoedige uitkomst.

Reageer
gravatar

Jaap ziet er niet erg gezond uit. Misschien woont hij in het bedorven buitengebied waar boeren akkers bemesten enzo? Beter kan hij nabij een landingsbaan van Schiphol gaan wonen, daar is de lucht nog schoon en gevrijwaard van stifkstof…

Reageer
gravatar

Kan het tegenwoordig nog wel dat witmens Jaap van Dissel winnaar is bij opiniepeilingen?

Wanneer je weet dat 13% van de Nederlandse bevolking gekleurd is lijkt het mij woke dat een deel van Jaap ingekleurd wordt.

Een zwart gezicht misschien?👨🏿‍🦳👨🏿‍🦳

NB: Ben je een gekleurde Nederlander dan spijt het mij dat ik je misschien gekwetst heb met mijn reactie. Het ontbreekt mij aan empathie om te beseffen wat het je aandoet.

Corrie.

Reageer