er123 / Shutterstock

Rapport Nigerdelta: ‘Shell heeft reputatie bijna helemaal schoon gekregen’

Shell werkt al negen jaar lang hard aan het opschonen van zijn reputatie na de grootschalige olielekken in de Nigerdelta. Dat blijkt uit een recent rapport van Amnesty International en verschillende milieuorganisaties. Volgens de onderzoekers heeft Shell door serieuze inzet zijn reputatie bijna helemaal schoon gekregen.

De bevindingen uit het rapport zijn verrassend en hoopgevend. “Ze hebben echt hun best gedaan”, stelt Amnesty International-onderzoeker Audrey Gaughran. “Shell is verantwoordelijk voor het verwoesten van een groot ecosysteem en daarmee de gezondheid van honderdduizenden Nigerianen, én ze komen hun beloften niet na om de puinhoop op te ruimen. Dat ze ondanks dat alles hun reputatie weten te verbeteren, getuigt van veel doorzettingsvermogen.”

Al zestig jaar lekt er iedere dag olie in de Nigeriaanse rivieren en op het land. Toch wil Shell niet accepteren dat dit hun reputatie voorgoed zal besmeuren. “Het belangrijkste is om gezond te blijven”, zegt Shell-directeur Marjan van Loon. “Daarom is iedere poging om de schuld van onszelf af te schuiven de moeite waard. Ik vind: als je ervoor zorgt dat dit soort vuile informatie uitlekt, dan moet je de drek die om je merk komt te hangen ook zelf opruimen.”

Amnesty International en de andere milieuorganisaties laten in hun rapport weten dat ze veel respect hebben voor de Nederlands-Britse multinational. “Ze doen het echt heel goed. Blijkbaar vertellen ze aan investeerders dat sabotage en diefstal van de lokale bevolking de reden zijn van de massale olielekken. Dat laat voor ons zien dat ze hun reputatie wel echt serieus nemen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Veel vervuiling ontstaat doordat lokale Awkwasi’s gaten in de leidingen boren om olie af te tappen. Het verwijt dat o.a. shell krijgt is dat ze ‘te weinig doen aan sabotage en diefstal’. Dan zitten er nog door en door corrupte bestuurslagen en staatsbedrijven die geen cent aan de bevolking willen geven.
Als shell er niet zat was de puinhoop er minstens net zo groot

Reageer
gravatar

Vreemd dat de meeste vervuiling wordt veroorzaakt door het winstbejag van grote bedrijven en de rijke lieden daarachter, terwijl de gewone bevolking op allerlei manieren moet meedoen aan maatregelen, beperkingen, opofferingen etc.
Als het niet lukt om de grote bedrijven en de rijke leiders te beteugelen, laat dan ook maar de gewone bevolking met rust, zou ik zeggen.

Reageer
gravatar

Quote: “Dat ze ondanks dat alles hun reputatie weten te verbeteren, getuigt van veel doorzettingsvermogen.”

Het getuigt niet van doorzettingsvermogen maar van professioneel framen van de Pr-afdeling van Shell.

Corrie.

Reageer