xTimelessGaming / Youtube

Verheerlijkt GTA het naar buiten gaan?

Misdaadgame beeldt grote groepen mensen zien af als iets normaals

Grand Theft Auto V staat weer vol in de spotlights. Epic Games heeft de controversiële misdaadgame gratis beschikbaar gesteld. Het spel is al sinds de eerste uitgave in 1997 doelwit van kritiek: de gamereeks zou het naar buiten gaan verheerlijken.

“GTA leert kinderen dat buiten de deur komen om contact te hebben met grote groepen andere mensen iets glorieus is in plaats van iets gevaarlijks”, zegt columnist Luuk Borgveld. “In de wereld van GTA gebeuren alle leuke dingen buiten: voetgangers doodrijden, drugsdeals sluiten, vliegtuigen kapen, banken overvallen en prostituees ontvoeren. Wat gebeurt er als een tiener door GTA denkt dat het normaal is om naar buiten te gaan om prostituees te ontvoeren en daar het coronavirus oploopt? Juist.”

Producent Rockstar Games heeft zijn best gedaan de buitenwereld zo realistisch mogelijk weer te geven. Zo fluiten er vogeltjes, zijn er Mexicaanse eethuizen met volle terrassen en weerkaatst het zonlicht op gestolen pooierbakken. Maar als de kritiek rondom het spel blijft aanwakkeren is een eventuele aanpassing volgens de producent nog wel mogelijk. “We zouden kunnen kijken of we de heistmissies van vier spelers naar drie kunnen verlagen om iets minder verwarring te creëren. Maar dat is echt een noodscenario.”

Gamecriticus Sammie Primo de Rivera noemt de angst van Borgveld onterecht. Hij denkt niet dat het spel gamers aanzet om naar buiten te gaan en grote groepen mensen te ontmoeten. “Jongeren kunnen echt een game en de werkelijkheid wel uit elkaar houden. Die snappen dat het liquideren van Yakuzabazen op een druk kruispunt fantasie is. In het echte leven doe je zoiets thuis.”

Volgens Primo de Rivera is er nog geen enkele bewezen coronabesmetting die onomstotelijk naar een doorgedraaide GTA-speler is terug te leiden. “Bovendien zijn de meeste mensen die GTA spelen zo gameverslaafd dat ze toch nooit meer buiten de deur komen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *