JRV3000 / Shutterstock

Universiteit van Emmeloord: ‘Mensen checken bronnen steeds slechter’

Mensen zijn steeds minder bekwaam in het checken van bronnen. Dat zeggen onderzoekers van de Caligula Universiteit Emmeloord.

“We zien steeds vaker gebeuren dat nieuwsconsumenten klakkeloos informatie overnemen van personen of instanties waar ze niets van weten”, zegt hoogleraar metaneurotica dr. André Jacobs-van Rijbroek: “Een zorgwekkende trend, want het is belangrijk dat mensen feiten van fictie kunnen onderscheiden. En dat gaat niet, als je zomaar zonder te checken alles wat je leest op het internet voor zoete koek aanneemt. Vaak genoeg voldoet een simpele zoekopdracht op Google al om te ontdekken dat bijvoorbeeld een vakgebied niet bestaat.”

Jacobs-van Rijbroek krijgt bijval van zijn Amerikaanse collega Jonathan Wyers, die niet alleen is verbonden aan de Universiteit van Emmeloord maar ook aan de Israëlisch-Palestijnse denktank Abraham, Lincoln & Oxford. “Het is tegenwoordig heel makkelijk om te doen alsof je een autoriteit bent op een bepaald gebied. Je geeft jezelf een dure titel, gebruikt wat ingewikkelde woorden en voilà, je bent een expert. Met blockchain zou je dit overigens eenvoudig kunnen voorkomen. Maar goed.”

Daar komt bij dat nieuwsberichten met extremere scenario’s zich sneller verspreiden dan genuanceerde verhalen die veel dichter bij de waarheid zitten. “Daardoor is de kans groot dat we over vijf jaar helemaal geen nieuws meer hebben’, zegt sonoloog Gideon Jaspers. “Als het niet eerder is.”

Met alle pseudo-experts is het er voor de nieuwsconsument dus ook niet makkelijker op geworden om te achterhalen wat betrouwbare informatie is en wat niet. “En daar komt nog bij dat allerlei experts niet bij hun eigen vakgebied blijven”, zegt sterrenkundige Pim van Rossen. “Schoenmaker, blijf bij je leest, denk ik dan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij hebben zojuist van dhr. Rutten en Jaap Disselmans opdracht gekregen voor het ontwikkelen van een app om je stem te tracken. We laten het bluetooth-signaal via smart blockchain piggybacken op de wifi, zodat we kunnen tracen of je de juiste partij hebt gestemd. In China zijn hier al goede ervaringen mee opgedaan. Vanmiddag voor 17u is de app klaar. Aleid Wolfson van de AP heeft al zijn medewerking toegezegd, hij zegt dat er zijn nu belangrijkere dingen zijn dan privacy, en hij kan het weten.

Reageer
gravatar

WAARSCHUWING

Wij van de Dronten Joenifurzittie waarschuwen DRINGEND voor die charlatans van Emmeloord!

Hun ‘diploma’s’ zijn volkomen nep en vrijelijk op internet te koop voor bitcoins!

gravatar

Voor betrouwbaar nieuws hou ik mij bij De Speld en Facebook. Bij Facebook krijg ik alle verhalen te zien die ik toppie vind en De Speld is betrouwbaar omdat ze het op hun site vermeld hebben.

Vooral Bert Bokhoven is mijn leidsheer. 🤓🤓

Corrie.

Reageer
gravatar

Ach, beste redactie, let nou eens op! Nu probeer ik u al maanden lang te waarschuwen omdat u omni-deskundige prof. dr. Ir. Bert Bokhoven (tevens begenadigd trend-listener) veeeeel te weinig hier aan het woord laat. Dit zien we nu ook terug in dit artikeltje. Wat weet een Jacobs-van Rijbroek hier nu van?? Inderdaad, Bert Bokhoven! Wij als lezers willen Bokhoven, Bokhoven en nogmaals prof. dr. ir. Bert Bokhoven hier als deskundige; dit kan allemaal echt niet en gaat u op den duur veel vage kennissen kosten, edoch ik heb u gewaarschuwd!!