Rido / Shutterstock

Rido / Shutterstock

Steeds meer aandacht voor gegeven dat er geen aandacht meer is voor oorlog Oekraïne

Er komt steeds meer aandacht voor het gegeven dat er geen aandacht meer is voor de oorlog in Oekraïne. Het aantal meldingen dat niemand het nog heeft over de oorlog is de afgelopen week met 80 procent gestegen, zo heeft onderzoeksbureau Ipsos bekendgemaakt.

“Het is echt een ontwikkeling van de laatste tijd”, zegt onderzoeksleider Viviënne Stoelinga. “Als je kijkt naar het begin van de oorlog, dan wordt er eigenlijk nog niet gesproken over een gebrek aan aandacht voor de oorlog. Terwijl je nu op dagelijkse basis wel een paar duizend berichten kunt vinden over het gebrek aan aandacht. Dat is opmerkelijk.”

Ipsos keek voor het onderzoek naar twitterberichten, kranten, nieuwswebsites en televisie-uitzendingen. De aandachtsgolf voor het aandachtsgebrek neemt al sinds het grootschalige offensief in Severodonetsk exponentieel toe, zo blijkt uit deze berichten. Naar de reden voor de toegenomen aandacht is het vooralsnog gissen, stelt Ipsos. “We zien dat sommigen lijken te denken dat dit een strategie is van de mainstreammedia om te verdoezelen dat de Russen aan de winnende hand zijn, maar het zijn overwegend sneue figuren die hun meninkje willen doordrukken die dat zeggen.”

Niet iedereen staat te kijken van de uitkomsten van het Ipsos-onderzoek. Volgens gedragswetenschapper Sjaak Hoogelink is het heel normaal dat er veel aandacht uitgaat naar het verslappen van aandacht als dat nog vers is. “Het is echt de nieuwigheid. Als iets nog vers in het geheugen ligt, zoals het gebrek aan aandacht voor de oorlog, dan is er een sterke behoefte om daar heel erg de aandacht op te vestigen. Vaak is dat maar van korte duur. Die aandacht voor het ontbreken van aandacht voor de oorlog zal wel snel weer wegsijpelen. Volgende week heeft niemand het er nog over.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou we leven echt wel in een tof landje maar de oorlog daar is ook onze oorlog toch, dus in feite zijn we in oorlog met de Russen laten we het daar over eens worden.
En jullie moeten bereid zijn de gevolgen daarvan te dragen, -ook in de portemonnee- want al die miljoen aan wapens die wij schenken, en de enorme instroom van vluchtelingen kost heel veel eurootjes en die gaan jullie betalen, net als een warmtepomp en je huis isoleren zeg maar.

Onderhandelen over vrede ? Nee dat kan ik mijn vriend en gewaardeerde Euro collega Z niet vragen, dat is aan hem, dat het corrupte Oekraine dagelijks verder kapot geschoten wordt dat hoort nu eenmaal bij een oorlog.
Inlegvelletje ? Nee daar heb ik even geen aktieve herinnering aan.

Mark

Reageer
gravatar

De drie laat-twinigers op de foto (waaronder Sjaak Hoogelink en Viviënne Stoelinga) hebben de koude oorlog niet meegemaakt, anders zouden ze wel anders lullen.

gravatar

Vervelend bericht: dit is een trend in dit forum. Ook onder meer Maitreya is er goed in. Het motief is mogelijk: “Als ik maar een plek heb waar ik mijn gedachten kwijt kan”.