FARM & FOOD Productions / Youtube

Eindelijk: een recept voor zuurdesembrood waarbij je het brood niet op social media hoeft te delen

We dachten dat het nooit zou lukken, maar we hebben ‘m: een recept voor zuurdesembrood waarbij je niets op social media hoeft te delen. Hier is het recept:

-Desem (starter): voeg in een bak of een glazen pot 100 gram volkoren roggemeel met 100 milliliter water toe en meng op kamertemperatuur (20°C). Maak alvast geen foto van dit proces.
-Even goed afsluiten met bijvoorbeeld een theedoek en een koordje of elastiek, bewaar wederom op kamertemperatuur (20°C). Bedenk geen onzinnige anekdote over hoe je een doekje van je oma gebruikte voor deze stap. Niet nodig.
-Elke dag, gedurende zes dagen, voeg je al roerende 50 gram roggemeel en 50 milliliter water toe. Het moet gaan fermenteren: fermentatie ontstaat als er luchtbelletjes op de oppervlakte te zien zijn en je een licht frisse geur ruikt. Als de geur je ergens aan doet denken, hou die associatie dan lekker voor jezelf. Als je ze al wil opschrijven, doe dat dan met pen en papier – de verleiding om het alsnog op social media te delen wordt dan kleiner.
-Lucky you: het desem is nu bak-klaar (ga je nog niet meteen bakken? Bewaar je starterdeeg dan gekoeld. Voeg elke weeg 50 gram roggemeel en 50 ml water toe aan deze starter en zet het een dag voor je gaat bakken op kamertemperatuur. Het is begrijpelijk dat de gedachte in je opkomt dit proces te willen delen. Stel jezelf echter de vraag: wie zit daar op te wachten?)

-Super: nu gaan we het zuurdesembrood echt bakken. Bakken is het toevoegen van warmte aan het deeg, waardoor de chemische samenstelling ervan verandert. Komt geen Instagram bij kijken.
-Ongeveer op kamertemperatuur, dat moeten alle ingrediënten zijn. 
-Curieus: meng ongeveer 550 gram uitgezeefd tarwemeel en 12 gram zout door elkaar. 
-In ieder geval voeg je nu 200 milliliter desemstarter en 350 milliliter handwarm water toe. Meng door elkaar en kneed zo’n 10 minuten. Je mag je telefoon als wekker gebruiken. Als wekker. Verder heb je je telefoon ook bij deze stap niet nodig.
-Al met al kneed je door tot de deegbal glimt en krachtig en stevig is. Geniet in stilte van je werk. 
-Laat het deeg een paar uur op kamertemperatuur rijzen in een met meel bestrooide kom, afgedekt met een ietwat vochtige doek. 

-Meteen daarna het deeg nog eens kneden, om het het deeg tot een bol te maken.
-En nu laat je het deeg ‘s nachts rijzen, op een koele plaats, opnieuw afgedekt met een vochtige doek. Verwarm de oven op 220°C. Leg het deeg op de bakplaat en snijd optioneel inkepingen bovenop het brood, om het ‘natuurlijk’ te laten scheuren als het klaar is. Bak het brood gaar in ongeveer 40 minuten. Kijk, het is ergens volkomen logisch dat je dit wilt delen. Je eigen brood maken is een van de meest schuldvrije activiteiten die een mens nog heeft. Wat is er mis met die activiteit delen met je vrienden op social media? En dan komen we aan bij smaak.
-Die zit al in het brood! 
-In ieder geval: niks verder delen.
-Alleszins smakelijk eten gewenst.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *