Kzenon / Shutterstock.com

Verpleegkundigen in verzorgingstehuizen moeten ‘murmel murmel’ roepen om echt mondkapje na te bootsen

Verpleegkundigen in verzorgingstehuizen moeten voortaan ‘murmel murmel’ roepen wanneer zij mensen aan het helpen zijn. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft dit besloten vanwege het het gebrek aan beschermingsmiddelen voor medisch personeel.

“Ook als je geen mondkapje op hebt, moet je wel doen alsof je beschermd bent”, legt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge uit. “We snappen dat dit het moraal van de verpleegkundigen aantast, maar het is even niet anders.”

Volgens De Jonge geeft het mompelen van onverstaanbare geluiden toch een veilig gevoel. “Ouderen zullen denken: ik versta je niet, dus het zal wel goed zijn. Je gaat zo veel meer uit van vertrouwen.” Volgens De Jonge is het wel belangrijk dat verpleegkundigen niet aan hun gezicht zitten als ze murmel murmel zeggen want dan lopen ze juist meer risico zichzelf te besmetten.

“Ik weet het nog niet helemaal”, zegt verpleegkundige Annie. “Wij staan momenteel met de gehele zorgsector aan de frontlinie en moeten nu ook nog mompelingen gaan bedenken. Het is al zo druk en echt handig is het niet.” Annie ziet haar leidinggevende streng naar haar kijken. “Ik bedoel: murmel murmel!”

De Jonge wuift die kritiek weg. “Verpleegkundigen die murmel murmel te beperkend vinden krijgen natuurlijk de vrijheid om andere onverstaanbare mompelingen te bedenken om te roepen. Zoals ‘wuft u nof een fofje foffie fefrouw Fan der Fiefen’, ‘pssssssst’ of ‘pompiedompiedom, pompiedompiedom.”

Buiten de zorg is het volgens De Jonge vooralsnog niet nodig om onverstaanbaar te praten. “Ik weet dat ze in andere landen een andere afweging hebben gemaakt, maar daar spreken ze toch geen verstaanbaar Nederlands.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *