Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Met de app ‘Kringverjaardag’ hoef je geen ongezellige verjaardag te missen

Ben je binnenkort jarig en wil je dat graag vieren met je buren en je schoonfamilie? De app ‘Kringverjaardag’ geeft je de mogelijkheid om digitaal een verjaardagsfeestje te organiseren. Nu iedereen vanwege de coronacrisis gedwongen thuis zit is de app in no-time razend populair geworden.

Kringverjaardag volledig ingericht op het idee dat er één iemand aan het woord is, zodat de rest in de kring naar elkaar en hun taartje kunnen staren. Er is geen muziek, want dan kan je elkaar niet verstaan. Paprikachips is er wel, al moet je die zelf klaarzetten. In de gratis versie kan je tot aan 30 mensen toevoegen aan je ‘kring’. Als je betaalt krijg je de optie ‘tuinstoelen uit de garage halen’ en kan je 7 extra mensen uitnodigen.

Als iemand nieuw binnenkomt wordt het lopende gesprek onderbroken omdat de nieuwkomer eerst een voor een iedereen moet feliciteren met de jarige Job of Jet. Dat kan niet in een persoonlijke chat, want dat is ongezellig. Daarna kan je weer verder praten over het oorspronkelijke onderwerp (is het sneller om tot Vianen via de A2 te gaan en dan binnendoor?).

Mensen die de kring vroegtijdig willen verlaten, kunnen dit doen door iets te mompelen over een omleiding, of een file, of het donker, of door een ruzie te beginnen over buitenlanders of over Joop den Uyl.

De app is inmiddels al vijftien keer gedownload. Toch is er ook kritiek, met name door voorvechters van privacy. In Kringverjaardag zou schaamteloos worden gesproken over de geestelijke gezondheid en de relatieproblemen van mensen die er niet bij zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *