paul prescott / Shutterstock.com

Kledingindustrie werkt gewoon door: ‘Kinderen amper vatbaar voor corona’

Hoewel de meeste branches stilliggen vanwege het coronavirus, werken ze in de kledingindustrie gewoon door. “Kinderen zijn amper vatbaar voor corona.”

“Al onze werknemers kunnen gewoon veilig naar hun werk blijven komen om kleding te naaien”, legt de bedrijfsleider van een Zara-fabriek uit. “Ze worden niet ziek, de besmettingsgraad is laag. En statistisch gezien gaat maar één op de 40 duizend kinderen dood aan corona. Een verwaarloosbaar getal in vergelijking met het aantal bedrijfsongevallen.”

Ook Dior houdt de deuren van zijn fabrieken open. “We dragen het personeel op om anderhalve meter afstand te houden en om in de tweewekelijkse pauze niet met z’n allen in het klimrek te gaan hangen”, vertelt een Franse manager. “Daarnaast vragen we teamleiders in onze fabrieken om fysiek contact met de werknemers tot een minimum te beperken. Lijfstraffen: oké, maar alleen als iemand in slaap dreigt te vallen achter de naaitafel.”

Dat kledingfabrieken openblijven is niet wars van controverse. Viroloog Boudewijn Busker: “Er is nog veel te weinig bekend over het coronavirus om kinderen achttien uur per dag naar een fabriek te sturen. Het is misschien zo dat ze er zelf niet zo veel last van hebben, maar ze kunnen het virus wel gewoon doorgeven. Bijvoorbeeld aan een westerse manager die op werkbezoek is. Wat als die het meeneemt naar het hoofdkantoor in Parijs? Dan heb je de poppen aan het dansen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij de koffiehoek vinden we om Nederlandse kinderen op een intelligente manier aan het werk te zetten een verstandig besluit.