Shutterstock / Dmytro Zinkevych

‘Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig voor een saai en eenzaam leven’

Het zijn moeilijke tijden, nu veel mensen zonder werk thuiszitten vanwege het coronavirus. Toch is er ook iets uit deze periode te leren, zegt psychiater Bart de Couve. “Dit is een uitstekend moment om je te realiseren dat je helemaal niet zoveel nodig hebt voor een leven vol verveling, treurigheid en irritaties.”

“Wij mensen zijn zo gewend om continu naar cafés en restaurants te gaan met vrienden, om concerten, musea en bioscopen te bezoeken. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet”, zegt De Couve. “Hoe naar de situatie nu ook is, het laat wel zien dat je ook zonder dat alles prima een kleurloos en eentonig leven kunt leiden, waarin alle dagen op elkaar lijken en er nooit iets lijkt te veranderen.”

Volgens De Couve kan dat besef de mens door deze periode helpen. “Je hoeft helemaal niets om je alleen, futloos en somber te voelen. Als we dat met elkaar beseffen, vinden we hopelijk wat rust.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat kletst Bartje weer uit zijn mannelijke nek?! Ik verveel me nooit, mijn leven is allesbehalve treurig en met irritaties weet ik ook wel raad – een flinke schop tegen het verantwoordelijke klokkenspel is meestal afdoende.
Het helpt natuurlijk enorm dat ik het geld heb om de meeste onaangenaamheden te vermijden. Zou Bartje ook eens kunnen proberen. Al zou het in zijn geval al enorm helpen als hij eens een vrouw zijn woning liet inrichten. Wie te lang kijkt naar de foto wordt vanzelf futloos en somber, dat klopt.

Reageer