YouTube / Sesamstraat

Boek over Dikkie Dik niet geschreven door kat

Mogen mensen wel schrijven over dieren?

Het boek Voorleesverhaaltjes van Dikkie Dik ligt onder vuur. Het kinderboek is namelijk niet geschreven door een dikke oranje kater, maar door de menselijke schrijfster Jet Boeke. Dit soort ‘culturele toe-eigening’ ligt gevoelig in de gemeenschap van antopomorfe huisdieren.

“Een schrijfster die zelf geen gezellige pratende poes is kan nooit recht doen aan de ervaringen van gezellige pratende poezen”, zegt literatuurcriticus Bella-Diesel Teckelenburg, zelf overigens een pratende hond. “Hoe weet je hoe het is om als rode kater een wasmand om te gooien? Dan kun je wel ‘kletter de kletter’ schrijven, maar dat is niet jouw strijd.”

Of het boek zal worden herschreven naar een verhaal over de avonturen van een 71-jarige kinderboekenschrijfster met een rood sjaaltje, is nog niet duidelijk.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *