Google maps

Onderzoek: in de bosjes spelen minder leuk dan vroeger

In de bosjes spelen is minder leuk dan vroeger. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. “Voor ons onderzoek brachten we een middag in de bosjes door met een groep wetenschappers die ook bij elkaar op de basisschool hebben gezeten”, zegt Wilmer (35). “We kozen de bosjes uit tussen de brug en het kanaal, waar we vroeger ook altijd speelden. Gek genoeg waren de bosjes veel kleiner dan hoe we ze ons herinnerden.”

Niet alleen de afmetingen van de bosjes vielen tegen, ook het spelen zelf draaide uit op teleurstelling. “Sinds ik heb geleerd wat Lyme is ben ik erg bang voor teken”, zegt mede-onderzoeker Emiel (34). “Dus in de bosjes rondhangen had in dat opzicht al een minnetje. Ook het fikkiesteken maakte dat niet goed.”

Tijdens het experiment ging Jordy (34) lucifers halen om zoals gezegd fikkie te kunnen stoken, maar niemand had echt zin om hout te sprokkelen voor een vuurtje. “Toen we eindelijk zo ver waren om dan toch maar een vuurtje te maken – iemand had een oude krant gevonden – vond iedereen het binnen de kortste keren vervelend om een boom in de hens te steken”, zegt Emiel. “In plaats van aan het avondeten dachten we aan klimaatverandering.”

Ook onderzoeker Hicham zegt het spel heel anders te ervaren dan op de basisschool. “Het voelde niet meer alsof we nooit oud zouden worden, maar juist alsof het half vier ‘s middags was en we in de bosjes zaten tot we weg mochten. Toen Annelies haar broek omlaag trok was dat helemaal niet spannend, maar vooral ongemakkelijk.”

Aan het bouwen van de ondergrondse hut is de groep niet eens toegekomen: ze zijn bier gaan drinken bij café Johans Hol. Althans, bier: twee mensen bestelden Spa Rood. Iedereen nam beleefd afscheid en reed met een melancholisch gevoel naar huis, zo meldden de onderzoekers.

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *