somsak suwanput / Shutterstock

Onderzoek: mensen gaan hun eigendommen meer waarderen als die in de fik staan

Mensen gaan meer waarde hechten aan dingen als die in de fik staan. Dat heeft onderzoek van de Universiteit van Tilburg uitgewezen.

In het onderzoek kregen mensen tweemaal hun persoonlijke eigendommen te zien, legt onderzoeker William van Moos uit. “De eerste keer denken mensen vaak: dat zijn inderdaad mijn eigendommen. Maar als ze de tweede keer diezelfde eigendommen zien, terwijl die door vlammen verzengd worden, dan tonen ze opeens een grote verbondenheid met die eigendommen.”

“Op het moment dat hun eigendommen in de fik staan dan zeggen mensen vaak dingen als: ‘O nee! Mijn spullen staan in de fik!’ of ‘Niet mijn fotoboeken!’”. Volgens Van Moos zijn het typische uitspraken van een vergrote waardering. “Sommige participanten raakten zelfs hevig ontroerd door hun eigendommen. Ze gingen huilen, of op de gewapende ruiten bonzen, terwijl je dat zelden ziet bij spullen die niet liggen te smeulen.”

Van Moos heeft de verklaring voor zijn onderzoeksresultaten nog niet gevonden. “Je hebt minder aan asresten dan aan niet verkoolde spullen, zou je zeggen. Maar brand, vuur, dat voegt dus iets toe. Maar wat precies, dat weten we nog niet precies.”

Dit artikel is te vinden in ons nieuwe boek: 150 Jaar De Speld Deel 1. Bestel vandaag nog de bundel van alle artikelen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Nu al erkend als wereldwonder en slechts 22,50 in onze webshop.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom krijgen uitmuntende politici pas achteraf gelijk? Wat de Onderzoeksraad ook beweert, ik ben een Haagse heldin, die werkt aan een diepere connectie tussen mensen en hun eigendommen …

Reageer