TonyV3112 / Shutterstock

China: ‘We hebben gewoon niet de middelen om alle Chinezen in de gaten te houden’

'Dan zou je bij wijze van spreken overal camera's op moeten hangen'

De uitbraak van het coronavirus was simpelweg niet tegen te houden. Dat vindt de Chinese president Xi Jinping. “We kunnen moeilijk iedere inwoner van dit land in de gaten houden, daar hebben we gewoon de middelen niet voor. Dan zou je bij wijze van spreken overal camera’s op moeten hangen”, vertelt Xi Jinping.

De Chinese regering krijgt veel kritiek op de aanpak van de epidemie. China zou allang op de hoogte zijn geweest van het virus en zou de eigen bevolking veel te laat hebben gewaarschuwd. Xi vindt de kritiek onterecht. “Je hebt te maken met een land met meer dan een miljard inwoners. Als je zo’n virus op tijd wilt herkennen, dan moet je haast van iedereen precies weten wat ze wanneer doen, hoe ze dat doen en hoe ze zich daarbij voelen. Om dat te realiseren hebben we het niet alleen over cameratoezicht, maar ook over volledige inzage in bankgegevens en koopgedrag. Dan zou je grote Chinese bedrijven moeten verplichten om gevoelige data rechtstreeks aan de overheid af te staan.”

Xi: “Nu ik er zo over nadenk: dit gaat alleen maar over de controlerende kant. Je zou mensen ook nog moeten kunnen beïnvloeden, om te zorgen dat ze precies doen wat jij wilt. Voor hun eigen bestwil, natuurlijk. Voor zo’n ingrijpende operatie zou je bijna een heel nieuwe overheidsorgaan moeten optuigen.”

Nee, dat is simpelweg onmogelijk, stelt de president: “Mensen hebben niet door wat een enorme onderneming het moet zijn om het wel en wee van iedere Chinees in kaart te brengen. Laat staan ingrijpen in de persoonlijke levens van alle Chinezen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die Chinezen in het buitenland.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het Chinese sociaal kredietsysteem wordt in 2020 geheel op de kaart gezet. We zitten pas in januari. Het is gewoon een kwestie van tijd.

Kan niet wachten dat het ook in Nederland komt. Dan kunnen we de linkse gekkies efficiënter aanpakken.

💪💪

Corrie.

Reageer
gravatar

Valse bescheidenheid van deze meneer Xi.

Let maar op, binnenkort blijken er opeens ‘gaten’ te zijn gevallen in de Chinese maatschappij, te beginnen in Wuhan. Niemand zal weten waar deze mensen gebleven zijn (officieel dan).

Reageer