lev radin / Shutterstock

Wil Weinstein met rollator benadrukken dat hij veel te laat berecht wordt?

Tijdens de rechtszaak tegen Harvey Weinstein verschijnt de 67-jarige filmproducent iedere dag met een rollator bij de rechtbank. Zelf beweert hij dat dit komt vanwege een recente rugoperatie, maar volgens critici doet hij dit alleen om te benadrukken dat het tientallen jaren heeft geduurd voordat hij voor de rechter moest verschijnen vanwege de beschuldigingen van verkrachtingen, aanrandingen, intimidatie en ongewenste intimiteiten.

“Hij heeft die rollator helemaal niet nodig, het is allemaal schijn”, zegt criticus Anne van Twente. “Weinstein doet dit natuurlijk om zichzelf te schetsen als een misbruiker die zijn hele leven zijn gang heeft kunnen gaan en pas de consequenties onder ogen hoeft te zien als hij een oude, immobiele man is. Het is zo doorzichtig.”

Het vermoeden is dat de advocaten van Weinstein met het idee kwamen om de rollator in te zetten. “Ze doen er natuurlijk alles aan om het proces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, zodat Weinstein de straf krijgt die hij verdient. Ze willen dat de wereld meteen kan zien: deze man wordt veel te laat berecht.”

Met name de provisorische tennisballen onder de rollator vinden mensen een ‘simpele truc’. “Hij probeert hopeloos het imago te creëren van een man voor wie een levenslange gevangenisstraf veel te laat komt, een man die toen hij nog vitaal was het idee had dat niemand hem iets kon maken en daar grof misbruik van maakte. Hij wil maar al te graag dat we denken dat hij gewoon zijn hebben en houwen kan verplaatsen om ergens anders rustig en ongestraft verder te gaan met zijn leven, net als het opaatje uit de Pixar-film Up.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *