Guardian News/YT

Onderzoekers: Australisch vuur kan zich niet uitbreiden naar andere continenten

Geen reden tot paniek

De zorgen over de bosbranden in Australië zijn groot. De branden nemen nog altijd in aantal en omvang toe en lijken onbeheersbaar te worden. Toch is er volgens onderzoekers geen reden tot paniek: het vuur kan zich niet uitbreiden naar andere continenten.

“We kunnen mensen geruststellen die bang zijn dat de vlammen straks aan de poorten van Wenen staan”, zegt wetenschapper Janice Anderson van de Universiteit van Sydney. “Dat is onmogelijk.” Ook uitbreiding naar bijvoorbeeld het Amazonegebied is volgens de onderzoekers uitgesloten: “Veel mensen zijn bang dat het regenwoud daar opnieuw wordt getroffen, na de branden van eerder dit jaar. Maar die angst is onnodig.”

Niet alle wetenschappers zijn overtuigd door het onderzoek. Göran Johansson van de Universiteit van Gothenburg wijst erop dat het in de geschiedenis wel degelijk is voorgekomen dat grote bosbranden oversloegen: “250 miljoen jaar geleden nog van Australië naar India, en 210 miljoen jaar geleden van Brazilië naar Afrika. Het is misschien niet waarschijnlijk, maar helemaal uitsluiten zou ik niet doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het gevaar dat heel Australië zal afbranden en het mondiale risico is niet onbekend. Het gaat immers al geruime tijd als een lopend vuurtje rond.