Studio Speld | ThioJoe / YT

Wally draagt in nieuwe editie ‘Waar is Wally’ geen rood-wit gestreept shirt meer

Is de jeugdboekenheld te onherkenbaar geworden?

Is Wally te onherkenbaar geworden voor het publiek? De discussie is losgebarsten na de nieuwste editie van de jeugdboekenserie, waarin Wally niet langer een rood-wit gestreept shirt draagt. Critici schrijven dat Wally arrogant is geworden en vervreemd is geraakt van zijn fans.

“Het succes lijkt Wally naar zijn langwerpige kop gestegen”, schrijft Dwight Garner in The New York Times. “Hij heeft fans en bekendheid verworven met zijn gestreepte shirt en muts, maar nu hij succesvol is laat hij die fans links liggen. Hij heeft zijn rood-witte shirt ingeruild voor een colbertje van tweed. Lezers herkennen hem daarom niet meer als de Wally waar ze ooit van gingen houden, sterker nog, ze kunnen hem soms niet eens meer vinden tussen al die andere mensen.”

Maya Jaggi is nog harder in haar bespreking voor The Guardian. “De vraag is niet langer ‘Waar is Wally?’, de vraag is ‘Wie is Wally?’. We dachten altijd: dat is dat mannetje in dat rood-wit gestreepte shirt, dat op een of andere manier altijd rondhangt op drukke dorpspleinen of op de kermis, maar wie is hij nu nog? Voelt hij zich te goed voor een gekleurde trui sinds hij die enorme boekdeal kreeg? Voelt hij zich te goed voor zijn eigen lezers?”

Wally zelf is stoïcijns onder de kritiek. “Je kan niet altijd hetzelfde kunstje blijven doen, op een gegeven moment moet je jezelf vernieuwen. Een poosje terug keek ik in de spiegel, zag ik diezelfde verdomde outfit die ik al dertig jaar draag en dacht ik: ‘grow up Wally’. Daarna begon een groeiproces. Nu ik aan het eind van dat proces sta heb ik eindelijk genoeg zelfvertrouwen om me wat meer op de achtergrond te plaatsen. Ik hoef niet zo nodig meer door iedereen herkend te worden.”

Het boek moet misschien ook anders gelezen worden dan mensen gewend zijn, suggereert Wally. “Misschien als ze nu eens écht zoeken, en goed en langdurig naar me kijken, dat ze dan zullen zien wie ik echt ben.”

Beleef opnieuw het jaar met het betrouwbaarste jaaroverzicht – bestel nu 2019: Nog een jaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *