‘Kiezers moeten eerst oefenen met stemmen op een pop’

Spelenderwijs leren of je de verantwoordelijkheid aankunt

Veel mensen brengen hun stem uit bij de verkiezingen, terwijl ze die verantwoordelijkheid voor het land eigenlijk niet aankunnen. Filosofen hebben daar nu iets op bedacht: kiezers zouden eerst moeten oefenen door te stemmen op een pop.

Rechtsfilosoof Andreas Kinneging legt uit hoe het werkt: “Als er verkiezingen aankomen, koop je in de speelgoedwinkel een aantal poppen en die doe je een stropdas om. Vervolgens breng je op één van die poppen je stem uit en kijk je wat dat voor gevolgen heeft voor Nederland. Op die manier leer je spelenderwijs of je de verantwoordelijkheid wel kunt dragen.”

Stemmer Samantha Vroegop (43) vindt het een goed idee: “Ik heb in 2010 op Geert Wilders gestemd. Toen hij vervolgens het kabinet liet vallen, raakte ik in paniek en had ik geen idee wat ik moest doen. Ik besefte dat ik er nog helemaal niet aan toe was om te stemmen. Als ik eerst had kunnen oefenen met een pop, was ik zeker thuis gebleven. Ook om voor die pop te zorgen.”

Niet iedereen is enthousiast. Volgens Kinnegings collega Paul Cliteur heeft de overheid zich niet te bemoeien met democratie: “Het zijn juist de mensen die toch al braaf op de gevestigde orde stemmen die zullen gaan oefenen. Dus als vrijblijvend advies heeft het geen zin. En zoals John Locke al zei: als overheid moet je wel héél zwaarwegende argumenten hebben om poppen te verplichten.”

Autoritaire leiders, algoritmes en globalisering. Democratieën staan van alle kanten onder druk. In Een Democratische Avond voor Bijna Iedereen gaat de bekende theatermaker Lucas De Man op zoek gaat naar de toekomst van de democratie. Bestel hier je kaarten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Om het realistisch te houden moeten de poppen er dom uitzien en zijn goedgekeurd door de bonden van boeren en tuinders, docenten, verpleegkundigen, gele hesjes, ambtenaren (inbegrepen: politie en brandweer), schroefjes-op-nippeltjesdraaiers en andere beroepsgroepen
Naast een blauwe stropdas dienen de mannetjespoppen ook een blauw kostuum te dragen en de vrouwtjes een gekke hoed.

Reageer
gravatar

het mannen kiesrecht heeft de links katholieke coalitie gebracht met Ruys de Beerenbrouck en Aalberse.

Die hebben gezorgd voor de Arbeidswet met een 8 urige werkweek en het recht op zwangerschapsverlof en het recht om je kind te voeden (via kolven of je baby naar je werk alten brengen).

Heel moderne en belangrijke wet.

Door mannen.

Reageer
gravatar

bij verkeerde stem mag je daarna nooit meer stemmen. Dan denk je wel na voordat je gaat stemmen en stemmen enkel mensen die nadenken.

Reageer