marvent / Shutterstock

Ik-persoon en alwetende verteller gaan trouwen

Natuurlijk wist ik dat dit moment er aan zat te komen, maar nog steeds vind ik het spannend. Misschien vind ik het wel spannend juist omdat ik wist dat dit moment er aan zat te komen. Hét literaire huwelijk van de eeuw aankondigen is immers niet iets wat je elke dag meemaakt, en al helemaal niet als jij zelf een van de huwelijkspartners bent.

Want het is waar: de alwetende verteller en ik stappen binnenkort in het huwelijksbootje. Op 14 februari, om precies te zijn.

Natuurlijk zullen veel mensen het een ongebruikelijke combinatie vinden. Wat moet ik als ik-persoon in godsnaam met een alwetende verteller die buiten de werkelijkheid staat? Hoe kan ik me met zo iemand identificeren?

Maar de alwetende verteller weet hoe ik mij voel, snapt precies hoe de wereld in elkaar zit en laat mij vaak op subtiele wijze weten wat voor gevolgen mijn daden zullen hebben. De alwetende verteller weet vaak al wat ik ga zeggen voordat ik het zeg, dat is een fijn gevoel. Hij weet precies wanneer ik iets zeg, iets mompel of iets mijmer. Dat geeft veel zekerheid.

Hoe anders is dat geweest in de tijd dat ik nog met de onbetrouwbare verteller samen was. Dat was wel spannend en ik kan niet ontkennen dat de onbetrouwbare verteller een fantastisch gevoel voor ironie had – maar het is duidelijk dat de onbetrouwbare verteller geen persoon is om een leven mee op te bouwen. Na een tijdje wist ik zelf niet eens meer wie ik was.De alwetende verteller interesseert zich voor mij zoals nog nooit iemand zich voor mijn leven heeft geïnteresseerd. Voortaan wil ik mijn levensverhaal met een alwetende verteller voortzetten. Tot de laatste bladzijde.

‘Dat is best een perspectiefwisseling. Maar dat is het waard’, dacht hij berustend. En hij klapte zijn laptop dicht.

Geef je vrienden en familie een toekomst cadeau met De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit snappen Nederlanders niet, die zijn gewend aan je-je-je-taal, alles in tegenwoordige tijd en niet te moeilijke woorden. De NOS-opvoeding, zeg maar.

En Engerlands natuurlijk.

Dus:
Natuurlijk vind je het een weirde combo. OMG, wat moet je als selfie gast met een vlogger die buiten YOLO staat? Hoe kan je met zo iemand relaten?

Reageer