Shutterstock/ Door DGLimages

Leraren willen waardering, maar wat is dat eigenlijk?

Je hoort er tegenwoordig steeds vaker over: waardering. De leraren willen het, de boeren willen het, zelfs verpleegkundigen schijnen het te willen. Maar wat is die waardering toch eigenlijk?

Waardering is een gevoel dat je krijgt als mensen vinden dat jij puik werk levert. Zij zeggen dan bijvoorbeeld: “Lekker bezig, Ans.” In dat geval nestelt zich een gloeiend kooltje van trots achter je borstkas. Dat noemen we waardering. Maar kunnen we het probleem dan niet eenvoudig oplossen? Bijvoorbeeld door bij alle leraren, boeren en verpleegsters langs te gaan en tegen hen allemaal te zeggen: “Lekker bezig, Ans.”

Dat is minder makkelijk dan het lijkt. Je moet dan bij een heleboel mensen langs, die bovendien lang niet allemaal Ans heten. Dat heeft flink wat voeten in de aarde. Een alternatief is om met auto’s met daarop grote luidsprekers door heel Nederland te rijden, en een omroeper te laten zeggen: “Lekker bezig, luitjes.” Dat is wat algemener, maar het risico bestaat dat je daarmee ook waardering geeft aan mensen die het niet verdienen, zoals Jamai of Nienke Plas.

Waarschijnlijk zit er daarom toch niks anders op dan persoonlijk bij alle leraren, boeren en verpleegsters langs te gaan om “Lekker bezig, Ans” tegen ze te zeggen. Eventueel kunnen we het ook op hun voorhoofd laten tatoeëren zodat ze constant aan onze waardering herinnerd worden, want anders begint het hele gedonder over een paar jaar gewoon weer opnieuw.

Maar we kunnen ze natuurlijk ook gewoon wat extra geld geven.

Geef je vrienden en familie een toekomst cadeau met De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

C’est extraordinaire, mais ik kan de schrijver van dit stukje (man, vandaar) eens un petit compliment geven. Hij beseft helemaal uit zichzelf dat niet alle leraren, boeren en verpleegsters Ans heten! Knap hoor. Ik heb er waardering voor.

Reageer
gravatar

Henk, je hebt het mis. Etymologisch komt het woord waard-ering uit het horeca-wezen. Een bandenfabrikant geeft tegenwoordig de mate van waard-ering aan met behulp van sterren.

gravatar

Dat luie onderwijsplebs heeft te veel kapsones. Ze willen nota bene per jaar meer verdienen dan ik met keihard werken per week aan dividend ontvang. Ik ga toch echt niet meer dividendbelasting betalen om bij te dragen aan verhoging van hun inkomen, dat comfortabel mag heten gezien hun opleiding en hun aandeel aan het nationale productiecijfer. Hadden ze maar een echt vak moeten leren.