Wikimedia Commons / Page Light Studios / Shutterstock

Ik verzond sollicitatiebrieven onder de naam Leonardo da Vinci en werd ineens veel vaker uitgenodigd

Discriminatie is nog steeds aan de orde van de dag in Nederland. Kennelijk word je als homo universalis bij sollicitaties structureel voorgetrokken. Ik zocht het uit en vond op pijnlijke wijze uit dat je als Freek Kruyt veel minder snel aan de bak komt dan als Leonardo da Vinci. 

Ik verzond tweehonderd sollicitatiebrieven: honderd ondertekend met Freek Kruyt en honderd ondertekend met Leonardo da Vinci. Verder waren de brieven identiek, in beide brieven stond dat ik ervaring heb met architectuur, scheikunde, Excel, schilderen, componeren, filosofie, uitvinden, beeldhouwen en het ontwerpen van primitieve vliegtuigen en dat ik geen 9-tot-5 mentaliteit heb.

Ik verzond ze naar honderd bedrijven, twee per bedrijf dus. Ik had de koning van Frankrijk, de familie De’ Medici en de paus als referenties opgegeven. Als Leonardo werd ik bij zevenennegentig van de honderd bedrijven op gesprek uitgenodigd. De reacties die ik als Freek Kruyt terugkreeg waren gerust bizar te noemen. ‘Helaas heb je niet de benodigde ervaring’, ‘er zijn kandidaten die beter in ons profiel passen’ en ‘tyf op Freek’. 

Bij twee bedrijven mocht ik alsnog als Freek Kruyt op gesprek komen. Maar tijdens dat gesprek werd eigenlijk meteen al duidelijk dat het hem niet ging worden nadat ze zagen dat ik geen baard had en al vijfhonderd jaar dood ben. Schandalig dat dit in een land als Nederland nog gebeurt.

Geef je vrienden en familie een toekomst cadeau met De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb begin 2013 gesolliciteerd naar de vacatures van godsdienstleraar op het Jorge Zorreguieta College in Buenos Aires en die van afgezant van één van de vele goden. Ik kreeg de baan als Heilige Vader van de Christelijke God.

Reageer
gravatar

“(…) veel minder snel aan de bak komt dan als Leonardo da Vinci.”
Het is dit geval toch zo niet moeilijk om een keuze te maken tussen dan en als.

Reageer
gravatar

Nee hoor Hulp…, de echte Leonardo da Vinci † kreeg sneller een baan dan iemand die zich voordoet als de echte schilder van de Mona Lisa.

gravatar

Wat en dat.
Altijd een lastig taalkundig probleem.

Omdat “Italianen” hier het bijvoeglijk lijdend onbepaald naamwoord van tijd is en zowel het voorgaande woord als het volgend woord een meervoudsvorm ter duiding maar niet van eenheid zijn en de hele zin wordt geschreven in de uitroepende expectatieve zin der neerbuiging, dient hier “wat” te worden gebruikt.
Meervoud verkleinende vorm: “watjes”.

Snap dat toch eens een keer!

gravatar

Kulverhaal.
Ik heb het ook geprobeerd en ben maar één keer uitgenodigd.

Hoewel, is een verzoek om langs te komen op het politiebureau eigenlijk wel een uitnodiging?

Reageer
gravatar

Bedrijven zoeken met name naar harde werkers die dat stikstof-neutraal kunnen. In dat geval toucheert men van de Overheid een forse subsidie, zeker nu er al een half miljard uit dat potje te vergeven is.

Reageer
gravatar

Jezus was verantwoordelijk voor het nazisme hoewel hij nooit zijn middenstandsdiploma heeft gehaald.