Dichters en schrijvers gaan taal van ambtenaren inspirerender maken

De taal in overheidsbrieven is vaak onbegrijpelijk en duf. Daarom gaat het kabinet honderd dichters en schrijvers inzetten om de communicatie van de overheid te verbeteren en de brieven wat meer bezieling te geven. Wij hebben de eerste voorbeelden!


Betreft: Invullen inkomstenbelasting

Geachte heer Meijers,

Langzaam ontwaakt de natuur uit haar winterslaap. De laatste sneeuwresten verdwijnen onder de warme gloed van de zon, de eerste bijen zoemen voorzichtig over de velden, en kijk de bomen! Vorige week stonden ze er nog zo droef bij, alsof hun grote liefde ervandoor was met een gesjeesde bankier van de Zuidas, alsof ze zichzelf elk moment van de Erasmusbrug konden storten. Maar kijk nu eens hoe ze zijn opgeleefd. De treurige aanblik is verdwenen en vervangen voor een grote groene lach. Dit betekent dat het tijd is om uw inkomstenbelasting te doen.


Betreft: Bezwaarbrief


Uw bezwaar tegen onze beschikking met beschikkingsnummer 5664268/FJ290B heeft ons diep gekwetst. Wij voelden ons als een moeder die elke ochtend glimlachend de boterhammen van haar zoon smeert, om haar moederliefde vervolgens beschimmeld terug te vinden in zijn rugzak: afgewezen. Net als uw bezwaar.


Betreft: Speelvisie

In de uitvoeringsfase
voeren we uit
wat we achterlaten
participatie


Betreft: Rioolbelasting

Het riool wordt belast met hetgeen u ontlast
Daarom acht de gemeente het gepast
Dat u daar weer voor wordt belast

Tarieven

Grootverbruiker 1, 384,28
301 m³ tot en met 1.000 m³ per jaar
Grootverbruiker 2, 1454,17
van 1.001 m³ tot en met 5.000 m³ per jaar
Grootverbruiker 7, 122.539,20
vanaf 500.001 m³

What the fuck is er mis met jou
Dat je het riool zo belast
Je zou je misschien eens moeten laten
Nakijken


Betreft: Kwijtschelding afvalstofheffing

Jimmy met de kleine schoenen, Jolijn heeft limo aangemaakt. De gemeente moet bij het vaststellen van de kwijtschelding rekening houden met de Leidraad Invordering. Samen naar Pijnacker met de kleine trein. Het strand, de wagen, ome Dieter met zijn slangentatoeage. We gaan ervan uit u voldoende te hebben geïnformeerd.

Overleef de toekomst en bestel nu De toekomst: het boek


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De belastingdienst zat te bedenken,
hoeveel geld ze je dit jaar terugschenken.
Maar je kreeg teveel voorlopige hypotheekaftrek.
En wij zijn niet gek.
Dus ter voorkoming van grote verhalen,
je moet 1234 euro en 30 cent terugbetalen

Reageer
gravatar

Geachte burgers met een servicenummer,

Namens het kabinet deel ik u mede dat het kabinet niet zal gaan meewerken om geldverslindende linkse hobby’s, zoals de inzet van rijmelaars en taal goochelaars om een fatsoenlijk antwoord in de richting van uw servicenummer te zenden, te financieren.

Het kabinet is daarom en nog steeds voornemens om niets aan duidelijkheid te wensen over te laten, vandaar de volgende reactie van het kabinet in uw richting:

https://tinyurl.com/nz3zntg

Met vriendelijke groet,

Henk.

Reageer
gravatar

Geachte heer P.I. Tiekus,

Dank voor uw reactie.
In antwoord op uw bericht, kunt u binnen de wettelijke termijn van acht weken via http://www.mijn.overheid.nl een antwoord op uw vraag verwachten. Mocht er na acht weken door u nog geen bericht zijn ontvangen, dan kunt u via de website http://www.mijn.overheid.nl een bericht met uw verzoek sturen. Een dergelijk verzoek (let wel: na acht weken) en de afhandeling ervan zal dan een hogere prioriteit krijgen.

Niet eens met deze beslissing? Tekent u in dat geval bezwaar aan via de website http://www.mijn.overheid.nl

gravatar

Hallo Henk,
Hoe bevalt de nieuwe frAudi die we met de post hebben opgestuurd? Kunnen we het binnenkort nog eens over een mooie aanbesteding hebben? De politie kan altijd wel wat wagens gebruiken toch?

gravatar

Veelvuldig was u thuis er bezig
En daarom op uw werk niet aanwezig
Toch zagen we bij controle gister
Tot onze verbazing in het aanwezigheidsregister
Uw signatuur
Rond en duur
En al weet iedereen dat het naar fraude meurt
Wij hebben uw declaratie is goedgekeurd.

Reageer
gravatar

De brave heer Sophie in ‘t Geld,
is bijzonder op de EU gesteld.
Daarom parodieert hij bekwaam
op zijn nichts – In ‘t Veld’- achternaam.

gravatar

Ach ja, als Mohammed niet naar de berg komt.. Misschien kunnen er ook boodschappen muzikaal worden overgedragen, of met theater aan de deur? Mensen hebben allerlei voorkeuren in de kunsten, en niet iedereen is geletterd.

Reageer
gravatar

Zoals het een decent nieuwsmedium betaamt, onthouden alle redactieleden zich van enig inhoudelijk commentaar op alle lezersreacties.
Bovenstaande reactie is dan ook niet van de echte hoofdredacteur maar van een wannabe.

gravatar

De verwaande jaloerse heer
de reusachtige ouwe zeur
die zich voor de zoveelste keer
voordoet als hoofdredacteur
gooit zijn smerige pet
naar mijn recht op mijn portret.

gravatar

Paulus, u schrijft “hoofdredacteur” als u onze geliefde chefhoofdreacteur bedoelt. Leert u eens goed lezen. Eén letter minder maakt een hoop verschil.

p.s. Om niet het slachtoffer te worden van uw hetze gebruik ik niet mijn echte naam.

gravatar

Geachte heer De Groot,

Dank voor uw bezwaar jegens elkaar. Hoewel u beiden enig portretrecht claimt, hebben wij in de stukken u en uzelf nergens tegen welk portret dan ook aan zien plassen.

Tot slot wil ik u beiden erop wijzen dat identiteitsfraude strafbaar is.

gravatar

Het gedicht zoals eerder beantwoord op uw schrijven doet mij een dutje doen zonder beklijven.

Het ‘zijn’ neer halen doet begrijpen ergens anders te zijn.

De hersenpan zonder gaatje waardoor stoom kan ontsnappen heeft gefaald zonder verder te denken dat het gaatje grotere afmetingen een hersenpannetje heeft gehaald.
Eet smakelijk!

gravatar

Trollenverdelger, u overschrijdt ernstig de regels van internet door te proberen mijn echte naam te onthullen. Daarna probeert u waarschijnlijk dat met mijn adres. De door u gegeven naam is echter onjuist. Als u zo sportief bent om eerst uw echte naam en adres te onthullen, zal ik de mijne tot gemeengoed maken.

gravatar

Kom kom heer Groot, u zou beter moeten weten. Uw echte naam heeft u jaren geleden zelf onthuld en u blijkt als zodanig weer in genade aangenomen. Nou ja beste Paul, schrijf hier de sleet de komende maanden wat van je af en daarna praten we nog wat oke?

Met een groet,

Trollenverdelger.

gravatar

Wat heb jou gevraagd? Jij bent allesbehalve sportief en haatdragend tegen mensen die de Nederlandse taal beter beheersen dan jij.
Nogmaals wat is jouw echte naam?

Je kent blijkbaar ook mijn e-postadres. Gebruik dat liever dan jouw persoonlijke strijd tegen mij publiekelijk uit te vechten!

gravatar

Tut tut tut Paulus, wat een opgekropte frustratie komt er toch altijd weer bij je uit jongen. Kijk voor de zekerheid eens op je ID-kaart. Na alle waarschijnlijkheid is jouw houdbaarheidsdatum ruim verstreken.