Jakub Stepien / Shutterstock

Mensenverdoofmiddel paracetamol steeds populairder onder feestende muizen

Muizen belanden door pijnstiller in een zogenaamde ‘p-hole’

Paracetamol wint onder muizen aan populariteit in het uitgaanscircuit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Dierenbescherming. In zes jaar tijd is het aantal muizen dat zich na gebruik ervan meldde bij een dierenarts vervijfvoudigd.

Paracetamol wordt al decennia gebruikt als een pijnstiller voor mensen. De laatste jaren is het middel aan een opmars begonnen bij dansfeestjes en afterparty’s. ‘Para’ is in de meeste gevallen verkrijgbaar als een fijn wit poeder dat wordt opgesnoven. Muizen worden er relaxed van en krijgen een prettig aangeschoten gevoel. Bij hoge doseringen van dit mensenmiddel kunnen gebruikers echter terechtkomen in een zogenoemde ‘P-hole’. Ze kunnen dan niet meer piepen, knagen of zelfs helemaal niet bewegen.

Hulpverleners maken zich zorgen over de toename van het gebruik. Dierenverpleegkundige Zosja Holendrecht spreekt zelfs van normalisering. “De muizen die wij hier op de spoed binnenkrijgen zijn vaak totaal van de wereld. Het doseren van dit middel is heel lastig, omdat mensen veel groter zijn. Een kwartje paracetamol kan dodelijk zijn.”

Er is nog weinig bekend over de verslavingsrisico’s van paracetamol bij muizen. Wel treedt er volgens de Dierenbescherming gewenning op. Holendrecht heeft naar eigen zeggen schokkende gevallen voorbij zien komen. “Muizen die een hele paracetamol per week snuiven, of die een grote ‘P’ op hun pootje schrijven om aan soortgenoten te laten zien dat het ‘gewoon’ door de para komt als ze out gaan. Dat is levensgevaarlijk. Wij proberen ze goed voor te lichten, maar er zou meer aandacht voor moeten komen. Je moet als muis gewoon niet gaan knoeien met middelen die voor mensen bedoeld zijn.”

Overleef de toekomst en bestel nu De toekomst: het boek 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *