Wikimedia Commons / CC BY-SA

In de film ‘Bassie’ zie je hoe een man langzaam verandert in een infantiele clown

Wie was Clown Bassie voor 'Bassie & Adriaan'?

De nieuwe Nederlandse blockbuster ‘Bassie’ neemt je mee in het leven van de bekendste Nederlandse clown. Hoe heeft Bas van Toor zich ontwikkeld tot de slagroomtaart etende, aan de binnenkant van z’n ogen kijkende verklede debiel die we nu allemaal kennen als de ene helft van het duo ‘Bassie & Adriaan’?

De film schetst een beeld van een verwarde, verwaarloosde man uit Maassluis die eerst nog vecht tegen de teleurstellingen die het leven voor hem in petto hadden. Getekend door die teleurstellingen zien we hem uiteindelijk stapje voor stapje transformeren in de infantiele clown die we nu kennen. Het moment dat Bas van Toor, voor de spiegel in de badkamer van z’n groezelige woning in Maassluis, voor het eerst zijn gelaat schminkt en Bassie wordt, gaat door merg en been. 

Peter Lusse, die de rol van Bas van Toor/Bassie voor z’n rekening neemt, zet in een huiveringwekkende rol een tragische figuur neer die op de meest onverwachte momenten kan uitbarsten in waanzinnige huilbuien (mimimimimimimi) en bizarre dialogen voert met een klein robotje dat op z’n nachtkastje staat. Een film die beklijft en je aan het denken zet: had de maatschappij Clown Bassie kunnen voorkomen?


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een drankzuchtige broer die een caravancombinatie moet rijden, en dan nog de metro twee jaar buiten bedrijf. Het is ook niet makkelijk.

Reageer
gravatar

Ik dacht altijd dat homo’s een alternatieve vorm van samenleven wilden.
Tot ze met het homohuwelijk begonnen.
Daarom acht ik het mijn plicht als christen om niet te trouwen.

Reageer
gravatar

“De film schetst een beeld van een verwarde, verwaarloosde man uit Maassluis die eerst nog vecht tegen de teleurstellingen die het leven voor hem in petto hadden.” Dat is wel interessant. Drama’s doen leven. Anders gezegd: teleurstellingen hebben voor jou niets minder in petto dan: het leven. Tegenslag maakt sterk.

Reageer
gravatar

Ondanks alle waarschuwingen en opzeggingen destijds, bleef de TROS (de rechtse hobby uit Hilversum) jarenlang en hardnekkig deze pias een podium geven. Ook de nietsontziende Joop van den Ende heeft deze tragische figuur mede helpen optuigen i.p.v. dat hij Van Toor tegen zichzelf in bescherming zou nemen. Alles voor de poen en dat terwijl Van Toor meermalen tijdens zijn carrière als onbenul te kennen gaf een grondige hekel aan kinderen te hebben.

Reageer
gravatar

Ik heb de film ook gezien, maar vond het een drama om naar te kijken.

De echte clown Bassie zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit zag. Jammer, had niet gehoeven

Reageer
gravatar

bassie en adriaan is zo onlogisch. Neem nu de verdwenen kroon. Het ontsnappingsplan van de boeven slaat nergens op. Ze beginnen in vlaardingen, komen opeens in schoonhoven, daar gaat die met een amfibievoertuig oversteken naar het zuiden richting Noord-Brabant. Maar daarna verstoppen ze zich in het fort in Teylingen in Noord-Holland.

Reageer
gravatar

Toch slim? Niemand die verwachten dat ze in Noord-Holland zitten als ze via zo’n moeilijke manier in Brabant gingen.