Snackbar in Breda heeft nog een origineel 150-jarig frietje in de frituur zitten

Het frietje bestaat deze week 150 jaar. Toen de eerste portie in 1869 op de Bredase kermis werd verkocht was snackbarhouder Gerard van Gils er als de kippen bij om ook zijn assortiment uit te breiden met het revolutionaire aardappelproduct. Sindsdien is in de frituur van snackbar ‘t Hoekske een origineel frietje te bewonderen.

Achterachterkleinzoon Graad van Gils slaat met de frituurmand een paar keer stevig op de rand van het aanrecht om de laatste druppels bruingeel vet te lozen. Met een glimmende vinger wijst hij naar een verkoold klontje op de bodem. “Dat is ‘m. Toch een mooie gedachte hè. Die heeft nog tussen de eerste portie friet liggen pruttelen die hier 150 jaar geleden over de toonbank ging.”

Het etablissement staat al langer bekend om de historische frietschotels die hier worden geserveerd. Zo kwam er in 2001 een frietje los van de bodem van de roestvrijstalen bak waarin het zout door de patatten wordt gehusseld. “Het bleek te gaan om een friet uit 1944 – waarschijnlijk zelfs op de dag van de bevrijding gebakken. We hebben hier dan misschien geen hongerwinter gekend, maar volgens mijn grootvader Gerald smaakte in Breda op die dag een frietje toch ook een stuk lekkerder. Heel bijzonder.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De reageerder die zichzelf punten geeft, moet om vergeving vragen aan Sint Maarten door ten miste drie kaarsjes op te steken in een willekeurige katholieke kerk in de aartsbisschopsstad Utrecht.

Reageer