wrangler / Shutterstock

Jonge schrijver covert De ontdekking van de hemel

De 17-jarige Lars Roggeveen heeft de literaire wereld versteld doen staan van zijn schrijfkunsten. Hij schreef een cover van De ontdekking van de hemel die niet van het echt te onderscheiden is. De performance ging de hele wereld over.

“Ik heb het idee dat ik het origineel aan het lezen ben.” Literatuurcriticus Margot Poll van NRC is lyrisch. “Het is van begin tot eind precies zo geraffineerd en verfijnd als de versie van Mulisch. Volgens mij zijn we hier getuige van de geboorte van een nieuw literair toptalent. Die jongen is pas 17 hè?”

Ook Jullie Philips van Trouw is haar enthousiasme nauwelijks de baas. “Precies om middernacht zorgde ik voor kortsluiting”, leest ze de eerste zin uit de cover van Roggeveen voor. “Ja, die zin doet niet onder voor de eerste zin uit het origineel. Een prachtige hervertelling. Ik was tot het einde geboeid, en de karakters zijn realistisch maar onbereikbaar tegelijk. Precies zoals in de versie van Mulisch. Heel knap gedaan. De oude meester zou zelf tot tranen toe geroerd zijn, dat weet ik zeker.”

Roggeveen blijft er zelf vrij nuchter onder. “Natuurlijk is het gaaf dat zoveel mensen geraakt worden door mijn tekst. Maar diep van binnen blijf ik gewoon die jongen uit 3-havo van het Mauritscollege. Ik blijf mijn vrienden ook nog zien.” En hoe ziet hij de toekomst voor zich? Wil hij nu zelf wat teksten gaan schrijven? Roggeveen lacht. “Ik weet niet of dat echt iets voor mij is. Mensen denken dat het heel makkelijk is om te coveren, maar je moet echt elk woord op precies de juiste plaats in de zin krijgen. Daarvoor moet je veel oefenen. Ik denk dat ik nu bezig ga met het coveren van Marcel Proust. Dat lijkt me een mooie nieuwe uitdaging.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hieronder mijn cover van bovenstaand bericht. Het was niet eenvoudig, laat maar weten of jullie vinden of het ene beetje in de buurt komt van het origineel!

Jonge schrijver covert De ontdekking van de hemel De 17-jarige Lars Roggeveen heeft de literaire wereld versteld doen staan van zijn schrijfkunsten. Hij schreef een cover van De ontdekking van de hemel die niet van het echt te onderscheiden is. De performance ging de hele wereld over.

“Ik heb het idee dat ik het origineel aan het lezen ben.” Literatuurcriticus Margot Poll van NRC is lyrisch. “Het is van begin tot eind precies zo geraffineerd en verfijnd als de versie van Mulisch. Volgens mij zijn we hier getuige van de geboorte van een nieuw literair toptalent. Die jongen is pas 17 hè?” Ook Jullie Philips van Trouw is haar enthousiasme nauwelijks de baas. “Precies om middernacht zorgde ik voor kortsluiting”, leest ze de eerste zin uit de cover van Roggeveen voor. “Ja, die zin doet niet onder voor de eerste zin uit het origineel. Een prachtige hervertelling. Ik was tot het einde geboeid, en de karakters zijn realistisch maar onbereikbaar tegelijk. Precies zoals in de versie van Mulisch. Heel knap gedaan. De oude meester zou zelf tot tranen toe geroerd zijn, dat weet ik zeker.”

Roggeveen blijft er zelf vrij nuchter onder. “Natuurlijk is het gaaf dat zoveel mensen geraakt worden door mijn tekst. Maar diep van binnen blijf ik gewoon die jongen uit 3-havo van het Mauritscollege. Ik blijf mijn vrienden ook nog zien.” En hoe ziet hij de toekomst voor zich? Wil hij nu zelf wat teksten gaan schrijven? Roggeveen lacht. “Ik weet niet of dat echt iets voor mij is. Mensen denken dat het heel makkelijk is om te coveren, maar je moet echt elk woord op precies de juiste plaats in de zin krijgen. Daarvoor moet je veel oefenen. Ik denk dat ik nu bezig ga met het coveren van Marcel Proust. Dat lijkt me een mooie nieuwe uitdaging.”

Reageer