Studio Speld / Shutterstock

Branden Amazone goed nieuws voor brandluipaard en vuuraap

Leefgebied van bijzondere diersoorten uitgebreid

Er is veel te doen over de branden in het Amazonegebied. Voor veel diersoorten is het een ramp, maar de natuur kent naast verliezers ook altijd winnaars. Zo zien dieren als het brandluipaard, de vuuraap en de rookkikker hun leefgebied in omvang toenemen.

“Kijk eens wat een prachtig dier”, zegt bioloog Harry van Deventer als hij beelden laat zien van een verschroeide katachtige. “Gelukkig gaat het steeds beter met het brandluipaard. In het Amazonegebied, maar ook in Rusland en op de Canarische eilanden zien we een toenemend aantal exemplaren.”

Van Deventer wijst op een satellietopname een opgedroogde poel aan. “Zie je die donkere vlekken? Dat zijn de nestelplaatsen van de rookkikker. Ze blijven hier heel stilletjes liggen. Dat kunnen ze wel jaren volhouden. Een fantastisch gezicht.” 

De douane onderschepte onlangs een grauwe asparkiet op Schiphol. Van Deventer: “Dat vind ik onbegrijpelijk. Asparkieten zijn absoluut niet geschikt als huisdier, tenzij je beschikt over een ruime open haard. In de zomer kun je ze dan af en toe op de barbecue leggen, dat vinden ze lekker. Nou ja, eigenlijk is het een prima huisdier dus.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *