gpointstudio/Shutterstock.com

Wat maakt eenzaamheid zo populair?

Het heeft de afgelopen jaren enorm gewonnen aan populariteit: eenzaam zijn. Waar eenzaamheid vroeger alleen voor ouderen leek weggelegd, zijn nu ook steeds meer jongeren in de ban van deze rage. Wat maakt eenzaam zijn zo populair?

“Eenzaamheid is op dit moment populair onder alle leeftijden”, legt socioloog Flemmo te Gader uit. “Of het nou gaat om een negentigjarige bejaarde, een alleenstaande vijftiger of een twintiger die moeilijk ter been is, iedereen lijkt tegenwoordig wel te kiezen voor een leefstijl waarbij je dagenlang niemand anders spreekt dan de cassière. We kunnen makkelijk stellen: een sociaal vangnet is uit, eenzaamheid is in. Je kunt gewoon niet bij je vrienden aankomen met een sociaal netwerk.”

Te Gader is verbaasd dat ook zoveel jonge mensen ontvankelijk zijn voor dit fenomeen. “Ouderen kiezen er natuurlijk al veel langer voor om wekenlang niemand op bezoek te krijgen en de seconden af te tellen totdat het achtuurjournaal begint, maar dat eenzaamheid ook iets voor jonge mensen zou zijn, had ik nooit gedacht. Het is naar mijn weten de eerste keer dat bejaarden early adopters zijn van een nieuwe rage.”

Het is voor bedrijven nu zaak om snel in te spelen op eenzaam zijn, denkt Te Gader. “Als streamingdienst zou ik hier zeker wat mee doen, en hetzelfde geldt voor plafonds-verkopers.” Te Gader doet alvast een aanzetje: “Staar je niet blind op je eenzaamheid. Staar naar plafonds van Jan Stoffel. Naja, zoiets kan denk ik heel goed werken.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *