NOS/YT.com

De opkomst van de zzp-minister

Uurtarieven gunstiger voor freelance ministers

Ministers klagen al jaren over de hoge werkdruk en de lage salarissen. Sommige ministers willen niet wachten op verandering en hebben daarom besloten uit dienst te gaan en zich in te schrijven als zzp’er. “Ik wil ook ervaring opdoen bij andere ministeries,” zegt zzp-minister Koolmees.

“De uurtarieven zijn veel gunstiger als freelance-minister”, legt Koolmees uit. “Je moet natuurlijk wel een flexibele instelling hebben. Ik word tijdens recessen niet doorbetaald en ik moet zelf mijn wachtgeld regelen. Maar daar staat veel vrijheid tegenover: ik kan midden in een kabinetscrisis op vakantie gaan als ik daar zin in heb.”

De afgelopen maand heeft Koolmees al flink bijgeklust op andere ministeries naast zijn normale werkzaamheden op het ministerie van Sociale Zaken. “Ik ben net klaar met een klus voor het ministerie van Onderwijs. Dan ging ik iedere maandag en dinsdag aan de slag met het uitwerken van het pensioenakkoord en dan werkte ik donderdagmiddag een paar uurtjes aan het lerarentekort. Dat was ideaal. Geen verplichte vergaderingen, geen studiedagen en administratieve taken. Heerlijk!”

Ook Ferdinand Grapperhaus heeft er wel oren naar om naast Justitie en Veiligheid eens een ander ministerie besturen. “Het ministerie van Volksgezondheid lijkt me ook wel leuk om te doen”, zegt hij. “Dat kan waarschijnlijk gewoon vanuit huis. Maar ik vind het ook prima om Kamervragen vanuit een koffiezaakje te beantwoorden. Dat hele idee van een hele kabinetsperiode bij één ministerie blijven, dat deden je ouders.”

Sinds kort staat ook Stef Blok ingeschreven als zzp’er. “Bang om te weinig verstand te hebben van dossiers? Helemaal niet. Dat heeft mij nog nooit gehinderd.”

Download nu de app van De Speld!Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bezie de onwetende kommaneuker. Hoezo is Nederlands de eigen taal van de Surinamer Bouterse? Of hebben we te maken van een mooi staaltje Verkloot Nederlands – wordt in plaats van “eigen taal” dan “officiële taal” bedoeld? Erger nog – denkt deze man (want geen vrouw kan zo dom zijn) dat “eigen” en “officieel” synoniemen zijn?