Valeriya Anufriyeva/shutterstock.com

Veel Afrikanen weigeren inenting ebola: ‘je kunt er autisme van krijgen’

Artsen in Congo krijgen het ebola-virus er maar niet onder. Een groot probleem is dat inwoners zich niet willen laten inenten omdat ze denken dat ze er autisme van krijgen.

“Mensen zijn hier heel bang voor moderne geneeskunde”, zegt ontwikkelingswerker Manon van Drie. “Het is misschien voor onze van wetenschappelijke kennis doordrenkte samenleving moeilijk voor te stellen, maar je hebt daar echt nog mensen die geloven in duistere, ongrijpbare krachten die kwik in vaccinaties stoppen. Dat kan je die mensen ook helemaal niet kwalijk nemen, die hebben geen eindeloze bronnen van informatie, zoals het internet.”

Opmerkelijk is dat het verzet tegen inentingen, dat vroeger alleen voorkwam in streng bevindelijk-animistische gemeenschappen, nu juist vooral leeft onder moderne waterputmoeders in grote steden als Kinshasa. “Mensen vertellen elkaar echt spookverhalen. En daarnaast zeggen ze tegen elkaar dat je je niet moet laten inenten. Allebei erg eng.”

De Congolese overheid begint nu een voorlichtingscampagne om de bevolking te waarschuwen over de gevolgen van het niet laten inenten. “Natuurlijk moeten we daarbij rekening houden met de specifieke gevoeligheden van deze groep”, zegt een woordvoerder van de regering. “We kunnen ze niet benaderen alsof het hoogopgeleide Europeanen uit de stad zijn.”

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Neushoorns krijgen geen griep, mazelen, difterie en tetanus, ebola, autisme, gonorroe, aids en nog veel meer ziekten. Daarom laten die drommels slimme Chinese zich inenten met neushoornpoeder.
Waarom volgen wij dat goede voorbeeld niet?

Reageer
gravatar

Neus hoorn hoorn en de olifant hoorn heel goed Chinees genees medicyn en sex medicyn!!
Daarom wy veel kopen in de Afrika!

gravatar

Volgens mij mag je hem juist niet vermalen, maar moet je hem in zijn geheel doorslikken. Je verwart jezelf met dodozaad

gravatar

Heel goed te begrijpen.
Heb je 6 kinderen, dan wil je niet opgescheept raken met 6 autisten!

Verstandige mensen, die denken tenminste zelf na! Hier laten goedgelovige ouders hun kinderen volspuiten met chemische troep!!

Reageer
gravatar

Precies! Hoogopgeleide Europeanen met hun perverse debiele ideeën merken dat hun belachelijke standpunten niet meer geaccepteerd worden in het beschaafde Westen. Ze zijn daarom zieltjes aan het winnen in het Takki takki-oerwoud.

Dat is gemakkelijk scoren, die lui geloven alles.

🧒🏿👦🏿🧑🏿👨🏿👩🏿‍🦱👨🏿‍🦱👩🏿‍🦲👨🏿‍🦲🧔🏿👵🏿🧓🏿👴🏿👳🏿👳🏿‍♀️👳🏿‍♂️

Corrie.

gravatar

Ik geef ze groot gelijk. Net als de inentingen in Nederland. Ik zie ineens een grote groep 3 jarige, allemaal met autistische verschijnselen bij ons in de buurt, allemaal ingeënt. Ik ben bezig uit te zoeken wat het is, maar het is sterk opvallend. Hier gelooft iedereen alles.