360b/shutterstock.com

China ziet kritiek uit Hongkong als cadeautje

‘Stukje feedback biedt kans om iets over onszelf te leren’

Al wekenlang demonstreren inwoners van Hongkong tegen een wet die uitlevering aan China makkelijker maakt. De kritiek op het land is niet mals, maar de regering laat zich niet uit het veld slaan: “Dit is alleen maar positief. Het biedt ons de kans om iets over onszelf te leren.”

President Xi Jinping glimlacht als we hem vragen of het hem echt niets doet dat de betogers zich zo negatief over China uitlaten. “In eerste instantie is kritiek nooit leuk. Het geeft je het gevoel dat je iets niet goed doet en dat maakt je onzeker. Maar eigenlijk is het een cadeautje. We leren onszelf beter kennen. Alleen zo kun je groeien.”

Volgens Xi Jinping is het nu aan China om aan de slag te gaan met de kritiek. “We moeten laten zien dat we bereid zijn om kritiek serieus te nemen. Ik zeg altijd: je succes hangt niet af van grote leiders, maar van je vermogen om te luisteren naar mensen die een andere mening zijn toegedaan. Aan meelopers heb je uiteindelijk niets. Het zijn de dwarsliggers en rebellen die je vooruit helpen.”

China stuurt binnenkort dan ook troepen naar Hongkong om de demonstranten te bedanken. Xi: “Het stukje feedback dat ze ons geven is zo ontzettend waardevol. Wij weten nu hoe we op anderen overkomen. We hebben geleerd wat onze uitdaging is. Dat geeft ons handvatten om aan de slag te gaan en onszelf te verbeteren.” Hij steekt zijn vinger op. “Zonder uit het oog te verliezen wie we zijn. Want ook met onze tekortkomingen mogen we er zijn. Niemand is perfect.”

[vagekennis alt=1]


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou het gedonder in Hong Kong is anders ook een ideaal politiek excuus om een klein invasieleger van zo’n 1.500.000 man (m/v) Hong Kong en Taiwan weer in te lijven. The Donald is vast aan het brainstormen hoe hij die dubbele overval subtiel aan zijn Congres gaat overbrengen. Of misschien laat hij het wel aan zijn dochter over; die is immers zijn reguliere mantelzorgster.

gravatar

Beter is om met veel beton, kuilen en grachten de toegangswegen voor tanks te blokkeren. Voor een bekeuring schrikt menig chinees militair niet terug.

gravatar

Best wel primitief van president Xi Jinping om de demonstranten te bedanken door troepen naar Hongkong te sturen. Dat is zo vorig millennium.

Dat kan anders, China heeft een prachtig sociaal kredietsysteem waarmee je dwarsliggers en rebellen kunt belonen. Je kunt hiermee de CO2-uitstoot reduceren omdat je geen troepen hoeft vervoeren.

Save the planet! 🌏🌏

Corrie.

Reageer
gravatar

Gelukkig kunnen de chinese leiders alleen maar positief en constructief reageren, want anders zal hun Big Brother systeem dit feilloos registreren en mijn-punten uitdelen aan deze lieden.