shutterstock.com

Nieuw Black Mirror-seizoen gaat over scenarist in verstikkende greep van streamingnetwerk

Het nieuwe seizoen van Black Mirror is nog maar net uit, maar er zijn alweer plannen voor volgende afleveringen in de dystopische serie. Volgens maker Charlie Brooker zal het nieuwe seizoen gaan over een scenarist die een contract heeft getekend bij een machtig streamingnetwerk dat hem berooft van iedere wil om te leven.

Black Mirror gaat steeds op zoek naar de nieuwe dilemma’s die moderne technologie met zich meebrengt. Een van de modernste problemen is de creatieve druk van grote streamingnetwerken zoals Amazon Prime en HBO, legt Brooker uit. “Als een ruw en experimenteel eerste seizoen lof oogst en een groot publiek vindt dan zien de netwerken commerciële mogelijkheden. Ze willen dat het succes van het eerste seizoen wordt gereproduceerd en denken dat dat alleen kan door precies hetzelfde te blijven doen.”

Wat volgt is een creatieve crisis bij de makers, vertelt Brooker. “Met het risico dat ik al teveel weggeef, er ontstaat een soort vacuum. De maker, in dit verhaal de Britse Chris Snooker, wil intuïtief werken en nieuwe dingen proberen, maar de mensen die zijn salaris betalen en hem een groot publiek bieden willen dat hij precies blijft doen wat hij deed, en zelfs meer en meer naar de doelgroep toe gaat schrijven, seizoen na seizoen. De maker wordt logischerwijs doodongelukkig, en vergeet langzaam maar zeker volledig waarom hij ooit begonnen is met schrijven. Maar ja, in het contract staat nou eenmaal dat hij nog tien seizoenen moet maken.”

Maar het wordt pas echt erg als de populariteit van de serie niet daalt, maar juist blijft stijgen. “De scenarist schrijft verhalen waar hij niets bij voelt, maar het publiek blijft kijken, en ze blijven enthousiast. Chris Snooker heeft wel het vermoeden dat de oorspronkelijke fans van het eerste seizoen al lang afgehaakt zijn en naar een experimenteel eerste seizoen van een andere serie kijken, maar er is geen manier om dat te verifiëren, de cijfers zijn immers goed, het is alleen maar een gevoel.”
Het nieuwe seizoen van Black Mirror is in 2020 te zien op Netflix.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De strekking van Black Mirror wordt niet altijd even goed begrepen. Ik hoop van wel door Brooker.
Wat mensen denken of gaan zeggen is voorspelbaar. Als je een beetje sfeergevoelig bent schrik je je kapot dat het steeds uitkomt. De sfeer die hen daartoe beweegt, ik spreek voor mezelf, komt bovendien van mijzelf. Het fenomeen heet mechanisatie, automatisering of digitalisering waarmee de mens zijn creatieve vermogens afgepakt worden. Zelfs de kritiek beweegt zich al binnen hetzelfde terrein. Dit gaat zo ver dat geen hond er wat van begrijpt.

Reageer
gravatar

Zelfs seks is al van jongs af aan binnen diezelfde mechanisatie gedefinieerd.
Vandaar de betweters.

gravatar

Eigenlijk komt alles wat is ontstaan als cultuur van mij. Daarbij is alles wat in de ether is terechtgekomen omgedraaid. Alleen hebben ze buiten de waard, de waarde, gerekend.
Omdat ze het verschil tussen verzet en volgzaamheid niet begrepen hebben, en mij als gevolg of volgeling zien in plaats van oorzaak of veroorzaker.
De iPhone is niet meer dan de variant op een horloge.
De tijd wordt afgeteld, en alles wat je weet van mij is je eigen kooitje.

gravatar

Wat een aperte linkse onzin! Alsof de Nederlander graag meebetaalt aan de cultuur van de witte wijn sippende elite.

Ik zeg hard: “Nee!” Het bedrijfsleven weet heel goed wat u wilt! En dan moeten werknemers niet zeiken, maar gewoon luisteren! Hun werk doen en geld verdienen, opdat het bedrijf meer medewerkers kan inhuren. Baancreatie noemen we dit!

En natuurlijk helpt het afschaffen van de dividendbelasting dit proces.

“Greed, for lack of a better word, is good” Gordon Gekko, 1987.

Reageer