YouTube / FunX

CBR maakt lachgasproef onderdeel van rijexamen

Omdat het tegenwoordig steeds vaker voorkomt dat automobilisten met lachgas op in het verkeer belanden, gaat het CBR de lachgasproef integreren in het rijexamen. Rijden met lachgas op wordt net als fileparkeren en de hellingproef aangemerkt als bijzondere verrichting.

Volgens het CBR is het verkeer in de afgelopen jaren veranderd, waardoor de rijexamens mee moeten veranderen. “Er worden nu andere dingen van je gevraagd. Zoals iets wat eigenlijk altijd al vrij onschuldig leek en nu nog legaal is in het verkeer gebruiken waardoor je in een waas alsnog andere mensen in gevaar brengt. Daar moeten we onze ogen niet voor sluiten”, legt een CBR-woordvoerder uit.

Het CBR merkt dat nu nog te veel mensen niet goed genoeg getraind zijn in het rijden tijdens een lachgastrip. “Rijden op de snelweg met een lachgastank en een ballonnetje is een vaardigheid die je moet oefenen door het veel te doen. Als je het niet beheerst, dan kan het de doorstroom van het verkeer echter wel beïnvloeden. Het is net als inparkeren een trucje dat je even in de vingers moet krijgen. Door deze verandering weten we zeker dat het tijdens de rijlessen voldoende aan bod komt.” Het CBR moedigt daarom rijinstructeurs aan om het rijden onder invloed van lachgas zelf ook de komende maand nog onder de knie te krijgen, zodat ze alle nieuwe kandidaten de lachgasproef kunnen leren. Het CBR verstrekt hiervoor gratis slagroomspuiten en ballonnen.

De lachgasproef zal niet al te moeilijk worden. De examenkandidaat hoeft maar vijf ballonnen naar binnen te hijsen en moet dan proberen ongeschonden vijf kilometer op de snelweg af te leggen met daarna twee kilometer filerijden. Bij drie botsingen is de kandidaat gezakt.

Hoe beleef je een jaar? Met de allerbeste artikelen van De Speld in één boek. Lees het satirische jaaroverzicht ‘De Speld 2021: Opnieuw een Jaar’ en beleef het jaar seconde per seconde, moment per moment. Oneindig. Opnieuw. Een jaar. Koop nu via onze webshop of bij uw betrouwbare boekhandel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zou graag een herhalingsexamen willen. Het gebeurt me te vaak dat ik ongelukken veroorzaak doordat ik niet in staat ben veilig te rijden. Mijn man zei nog dat het komt omdat ik een vrouw ben, maar hij zal toch ook moeten snappen dat het komt doordat ik totaal geen idee heb waar ik ben op dat moment.

Reageer
gravatar

Wij van ‘t CBR willen graag dat iedereen vaak zakt. Wij zijn een instituut met een alleenrecht op rijvaardigheidsbewijzen. En geen Balkenendenorm voor ons. Lekker vangen en toch mogen aanprutsen! Lachuh!

Reageer
gravatar

Een lachgasproef als onderdeel van het rijexamen lijkt mij zeer gevaarlijk. Kunnen ze niet een alternatief gebruiken?

Mijn voorstel is dat examenkandidaten de Speld moeten lezen. Dat heeft hetzelfde effect. Jullie hebben bij mij altijd het effect dat ik dertig seconden heel hard moet lachen.

De artikels van De Speld zijn toppie! 👍👍👍

Corrie.

Reageer