Studio Speld/Shutterstock.com

Nederland stapt uit euro en gaat over op muntjes

Nederland stapt per 2020 uit de euro en gaat over op een muntjessysteem. Dat heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra bekendgemaakt. De maatregel is bedoeld om de economie aan te jagen.

De prijs van een muntje komt te liggen op 2,90 euro en zal elk jaar met tien cent worden verhoogd. Hoekstra verwacht veel van het nieuwe systeem. “Met muntjes is het voor consumenten veel moeilijker om te bepalen hoeveel geld ze daadwerkelijk uitgeven. Daarom gaan ze veel meer consumeren dan voorheen. Zo krijgt onze economie een enorme impuls. Ik verwacht in 2020 een economische groei van 150 procent.”

Hoekstra, die rond zijn pols een bandje draagt met ‘Nederland – CREW’ erop, benadrukt dat de muntjes maar één jaar geldig zijn. “Ook dat zal mensen aanzetten tot consumeren. Mensen zullen bijvoorbeeld op 31 december snel nog even ergens een broodje rendang gaan halen om van hun muntjes af te komen. Niemand wil per slot van rekening in het nieuwe jaar nog met blauwe munten zitten terwijl iedereen alweer met roze munten betaalt.”

Over de praktische uitvoering is al uitgebreid nagedacht. Hoekstra: “Euro’s kunnen worden ingewisseld voor muntjes bij de ingang van Nederland en naast de toiletten bij Utrecht Centraal. Je kan kiezen tussen vijf, tien, twintig, vijftig, honderd of duizend munten. Wie Nederland verlaat kan zijn muntjes na afloop uiteraard niet meer omwisselen voor euro’s.”

Mocht het nieuwe muntsysteem de verwachtingen niet inlossen, dan heeft Hoekstra nog een andere troef achter de hand. “Dan geven we iedereen die in Nederland wordt geboren een beker. Wie die kwijtraakt, moet voor anderhalf muntje een nieuwe kopen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik kom toch bijna iedere dag op Utrecht Centraal, maar ik zou niet weten waar de toiletjuffrouw zit die die muntjes verstrekt tegen inlevering van euro’s.

Reageer
gravatar

Op evenementen kun je je munten dan gewoon inruilen voor euro’s , 1 munt is 2,90 euro. Een biertje kost dan 1,5 munt, dat is dus 4,35 in euro’s. Helaas zit je na het evenement wel opgescheept met euro’s en eurocent en die je niet meer kan besteden. Maar er veranderd dus eigenlijk weinig.

gravatar

Wij zullen al onze munt-verkooppunten ombouwen, zodat je daar gewoon met Nederlandse Munten kunt betalen. Een munt kost bij ons 1,5 munt. Consumpties zullen verder onze normale prijzen gaan houden, (1,5 munt voor een biertje, 6 munten voor een broodje hamburger) dus het wordt niks duurder, eigenlijk.