Shutterstock / YAKOBCHUK VIACHESLAV

Farmaceut: ‘Bipolaire patiënten nu boos over prijsverhoging medicijn, maar straks heel blij’

Essential Pharma stelt gerust

Farmaceut Essential Pharma heeft het geneesmiddel Priadel drie keer zo duur gemaakt. Het medicijn tegen ernstige depressies en bipolaire stoornissen heeft nu het wettelijk toegestane maximum bereikt. Bipolaire patiënten die van dit medicijn afhankelijk zijn waren hier aanvankelijk heel boos over, maar zijn straks weer heel blij, aldus Essential Pharma.

Stefanie Dronte slikt het medicijn van Essential Pharma al drie jaar. Toen ze het nieuws hoorde was ze erg boos. “Ze hebben niet eens geld gestoken in de ontwikkeling van het medicijn, maar passen elke keer hetzelfde walgelijke trucje toe. Wachten tot een patent bijna is verlopen, alle aanbieders opkopen en dan de prijs omhoog gooien. En juridisch gezien mag dit dus gewoon. Je zou bijna vergeten dat de zorg voor de patiënten bij zo’n bedrijf voorop hoort te staan.” Dronte is daarom uit principe gestopt met het slikken van het geneesmiddel. “Ik voel me stukken beter. Sterker nog: ik voel me fantastisch. Ik denk dat ik mijn baan opzeg en met een kano naar Sulawesi vertrek.”

Ook voor Rob Bakman was de beslissing van Essential Pharma aanvankelijk een grote strop. “Ik zit in de bijstand omdat ik voor 90 procent ben afgekeurd, dus een maandelijkse eigen bijdrage voor een geneesmiddel waar ik afhankelijk van ben is voor mij op het moment niet haalbaar. Het heeft me vier jaar gekost om de juiste dosering te vinden, maar ik had eindelijk het gevoel dat het de goede kant opging. Dat zo’n bedrijf mijn gezondheid nu in de waagschaal stelt, puur omdat het nét binnen de kaders van de wet is toegestaan, vond ik onverteerbaar.” Gelukkig gaat het nu weer heel goed met Bakman. “Ik heb mijn therapeut al twee weken niet gezien. Wat mij betreft: zand erover.”

[vagekennis alt=1]


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik wist niet dat er pillen worden voorgeschreven aan mensen die zowel van hun eigen als van het andere geslacht een natte vagina of een stijve penis kunnen krijgen. De tolerantie voor bipolairen is blijkbaar niet zo hoog in ons land.

Reageer
gravatar

Ik vind dit bericht briljant. Zou het zo zelf geschreven kunnen hebben. En voor een ‘De Speld’ artikel jeukt het schrikbarend erg tegen de werkelijkheid aan.

gravatar

Als je geen geld over hebt voor je genezing, ben je niet ziek! Dank aan de farmaceuten voor het betrappen van fraudeurs en het laag houden van de zorgkosten in Nederland!

Reageer
gravatar

Jullie begrijpen het niet: farmaceuten strijden met bankiers en oliebaronnen om de eerste plaats in de race naar het triljardairschap. Deze drie groepen hebben hun ziel en zaligheid aan liberale kabinetten (lees: belastingparadijzen en offshoreconstructies van de duivel) verkocht om te voorkomen dat hun karmische hypotheek onder water komt te staan. En Vrijmetselaars zijn gediskwalificeerd dus Ralph Hamers van ING doet alleen nog ‘hors concours” mee. ‘t Zijn zware tijden in kapitalistenland.

gravatar

Ik bied onder indrukwekkende namen flink geschud water aan in kleine flesjes of met vulmiddel gebonden in doosjes.

Helaas kan ik maar tot aan de deur garantie geven op het resultaat vanwege de kwakzalflobby die is aanvaard door het ministerie van VWS.

Vandaag het tweede flesje of doosje voor de halve prijs.