Caio Pederneiras/shutterstock.com

Amazonegebied compleet dichtgegroeid door nalatige grootgrondbezitters

Het Amazonegebied is in de afgelopen jaren volledig verwaarloosd door Braziliaanse grootgrondbezitters. De kostbare grondstoffen liggen nog altijd onaangeraakt in de grond, compleet overwoekerd met planten en bomen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

“Het is echt heel ranzig”, zegt Amazone-deskundige Joao Balba. Hij laat foto’s zien van bomen en planten die het zicht op de jackpot onder de grond belemmeren. “Echte armoe, dat heeft gewoon miljoenen jaren liggen rotten. Onder de grond ligt het daar boordevol ka-ching, maar nu staan er allemaal vieze beesten in de weg.”

Tot nu toe moet Brazilië het vooral hebben van kleine burgerinitiatieven, legt Balba uit. “Er zijn wel degelijk witte grootgrondbezitters die met gewapende bewakers hun deel doen door illegale tin- en goudmijnen te bouwen. Maar dat blijkt lang niet genoeg om die eeuwenlange verwaarlozing tegen te gaan. Om van het Amazonewoud écht weer een beetje bruikbaar economisch terrein te maken, moeten de behulpzame investeerders er vanaf nu kort op zitten. Dit is typisch van die begroeiing die je makkelijk kunt tegengaan als je het een beetje bijhoudt, af en toe een schoffel er doorheen. Als het eenmaal gaat woekeren, dan kun je er niets meer mee.”

[vagekennis alt=1]

Onder inheemse volken heerst nu voornamelijk nog ontkenning over het achterstallige onderhoud van het Amazonewoud, zegt Balba. “Ze zijn laks als het aankomt op het bijhouden van het Braziliaanse Amazonegebied. Ze verwachten waarschijnlijk dat de grootgrondbezitters het wel weer eventjes komen oplossen door ze te verdrijven. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Soms vraag je je af of ze wel weten hoeveel geld er nu wordt mislopen. Daar zouden ze een mooie nieuwe televisie van kunnen kopen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Sukkel, daar staan geen eiken!
Moet je je kaartje erheen nog kopen, of is het al te laat?

Voordeel is wel dat ze die bomen in de uitlaatpijp van vliegtuigen verstoken, begreep ik.
Dat dan weer wel.

gravatar

Ik denk weer aan die mooie tijd toen we een ID-kaart ontwikkelden in Nederland en ik in landen om ons heen lobbyde bij bedrijven. De Nederlanders zijn er heel blij mee; ze voelen zich absoluut veilig. Er kwam een deal uit het bedrijfsleven waarbij ook landen als India afzet werden. Want als je een product maakt is een grotere omzet voordeliger. We maken ons ook sterk voor de mensenrechten van die kleine, arme Indiaantjes.

Reageer
gravatar

Alle mensen zijn gelijk. Er wordt hard gewerkt aan een betere infrastructuur om goedkoop toiletpapier af te zetten.