Landgenoten: Brazilië

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Oppervlakte Ruim 200 keer Nederland
 • Aandeel van Zuid-Amerika Bijna de helft van het continent
 • Buurlanden 10
 • Zuid-Amerikaanse landen die niet aan Brazilië grenzen 2
 • Hoofdstad Brasilia
 • Iets bekender Rio de Janeiro, São Paulo
 • Motto Ordem e Progresso
 • Ordem? Mwoah
 • Progresso? Vooruit
 • Aantal bruggen over de Amazonerivier Nul
 • Aantal diersoorten in het Amazoneregenwoud Een stuk meer dan nul
 • Wereldwijde krimp van regenwoud in 2022 Eén Nederland
 • Nederlands tintje Kolonie tussen 1630 en 1654

In het noordelijke deel van het Amazoneregenwoud hebben biologen een nieuwe diersoort ontdekt van 7 meter lang en 250 kilo zwaar. Even voorstellen: Eunectes akayima, de noordelijke groene anaconda. Niet te verwarren met de zuidelijke groene anaconda, want het dna van de twee verschilt behoorlijk.

Een opsteker voor de biodiversiteit? Helaas werkt het niet helemaal zo. Het uitsterven van diersoorten wordt niet gecompenseerd door uit alle macht nieuwe te ontdekken.

Brazilië, hoofdeigenaar van het Amazonegebied en wereldwijde kampioen biodiversiteit, kent de laatste jaren een zwabberend natuurbeleid. President Lula da Silva probeert de brokstukken van voorganger Jair Bolsonaro op te ruimen, die het Amazonegebied even radicaal te grabbel gooide als de Braziliaanse democratie. Dat doet Lula prima: in zijn eerste zes maanden als president werd er 34 procent minder ontbost dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Het is erop of eronder voor ’s werelds grootste regenwoud. Minder bos betekent minder verdamping, minder verdamping betekent minder regen, meer droogte en daarmee nóg minder bos. Een sneeuwbaleffect in het regenwoud. Ook wie minder van slangen houdt dan Freek Vonk mag hopen dat Lula voorlopig niet wordt gewurgd in de Braziliaanse politieke slangenkuil.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *