Fabio Diena/shutterstock.com

Thomas gaat ironisch naar Phil Collins en kent daarom ironisch alle teksten uit zijn hoofd

Op donderdag 20 juni is het zover: Thomas gaat in het Goffertpark ironisch naar een concert van Phil Collins. Hij betaalde ironisch 88 euro voor zijn kaartje en nog eens ironisch 176 euro voor het kaartje van zijn twee broers: “Ik ga niet in mijn eentje tussen zo’n massa dwepende Sky Radio-losers staan, het moet wel leuk blijven.” Dat zijn broers weigeren te betalen voor het kaartje, begrijpt Thomas wel: “Het is natuurlijk een hoop geld voor een grapje.”

Om 16:00 gaan de poorten van het Goffertpark open, Thomas wil er dan alvast zijn. “Ik heb daarom van woensdag op donderdag ironisch een AirBnBtje gehuurd in Nijmegen, je wil niet tussen al die fans van Phil Collins- kun je het je voorstellen, fans van Phil Collins? – in een overvolle trein zitten op zo’n dag.” Dat zijn broers uiteindelijk toch op de dag zelf naar Nijmegen afreizen, is geen probleem: “Dan heb ik ook eens een ruim appartement in mijn eentje voor een nachtje. En ik houd wel een plekje voor ze bezet bij de poorten, daar heb ik zo mijn tactieken voor ja, haha.”

De setlist van vorige concerten van de Still Not Dead Yet Live tour analyserend, weet Thomas redelijk goed wat hij voorgeschoteld gaat krijgen. “Lekker cheesy beginnen met Against All Odds (Take a Look at Me Now), voor de huisvrouwtjes laten we maar zeggen. En als de makke lammetjes dan nog niet genoeg hebben gedweept, beukt hij er meteen even Another Day in Paradise achteraan, u vraagt wij draaien, laten we maar zeggen.” Maar het publiek dat precieze uitvoeringen zoals op de plaat verwacht, komt bedrogen uit, weet Thomas, die via de besloten Facebookgroep van Nederlandse Phil Collins-fans waar hij al acht jaar ironisch lid van is, al aardig wat beelden heeft gezien. “Tijdens deze tour zijn de arrangementen vaak bombastischer. Maar later, als hij zijn oude Genesis-werk speelt, maakt hij het juist heel klein.”

Dat Thomas erg veel weet van Phil Collins, doet niets af aan de ironie van zijn concertbezoek. “Ook een grap moet je serieus nemen. Ik ga daar niet staan als ik alleen Easy Lover en In The Air Tonight mee kan zingen. Hoe goed zou het zijn als hij Seperate Lives inderdaad gaat spelen en ik helemaal vooraan sta en als enige de tekst ken die voor Sheryl Crow bedoeld is, en daarom het podium op mag om het laatste couplet mee te zingen? Al die echte fans stikjaloers natuurlijk. Mooi man.”

Collins eindigt het concert naar alle waarschijnlijkheid met Take Me Home. “Als dat toch eens zou kunnen”, mijmert Thomas terwijl hij kijkt naar de ironische Phil Collins-poster boven zijn bed, uit de tijd dat hij nog een petje op had en een baard droeg: “Dat zou pas een goede mop zijn.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De schrijver heeft zojuist het woord ironisch geleerd op de Havo. Hij liet in een opstel, dat in handen van De Speld is gekomen, vol trots zien dat hij het woord ook kan gebruiken. Vandaar dat ironisch zeven keer in zijn tekst staat, al is het nergens van toepassing. Dat is pas ironisch.

Reageer
gravatar

Als de dwarse insteek van Thomas u bevalt, maar u de prijs die u daarvoor moet betalen wel erg hoog vindt, kunt u ook een concert van ons bezoeken. Wij brengen voor een ironisch laag tarief remakes van oude Nederlandse hits. Een greep uit ons repertoire: “Waarheen leidt de A1?”, “Synthesizers in Nicosia” en “Alle Dealers op de Dam”.

Reageer
gravatar

Sjonge, die Thomas is feitelijk een haring zonder maatje zeg maar, en terecht. Wat wil namelijk het geval, heer Collins vindt zelf zijn eigen repertoire ook bij-zon-der matig en had er ter compensatie in de seventies al een hobbybandje naast om een beetje plezier in het maken van muziek te houden. Dat weet Thomas natuurlijk niet als rechtgeaarde Radio 10 Gold knuppel, maar oké, ik ben de beroerdste niet. Daarom en bij deze Thomas, hoor hier heer Collins terug wanneer hij wel met plezier musiceert: Brand X is de naam:

https://tinyurl.com/yyfrwmbt

Reageer
gravatar

Interessant experiment: ‘ironie’.
Dus dat is ironische ironie, zeg maar.

Wat komt hier uit?!
#spannend

De ‘Speld’ heeft wel veel ‘plezier’ met ‘aanhalingstekens’ de laatste tijd.

Reageer