Kris Roderburg / Wikimedia

Welke kunstenaar gaat er schuil achter het pseudoniem ‘Anno’?

Talloze gebouwen heeft hij door de jaren heen voorzien van zijn wereldberoemde beeldmerk: ‘Anno’ – altijd gevolgd door het jaartal. Maar wie ís Anno? Welke kunstenaar gaat er schuil achter die façade?

Al sinds lange tijd gaan er geruchten dat Anno eigenlijk Pierre Cuypers is, de architect van het Rijksmuseum. Maar anderen denken weer sterke aanwijzingen te hebben dat het eigenlijk om Jacqueline Govaert gaat, de frontvrouw van Krezip. De letters ‘Anno’ zouden op precies die plaatsen staan waar Govaert ooit heeft opgetreden. Er doen op internet ook verschillende complottheorieën de ronde dat Ivo Niehe erachter zit – de meeste weldenkende mensen kunnen het zich echter niet voorstellen dat hij ooit een pseudoniem zou gebruiken.

Wie is Anno? En wat wil deze persoon bereiken door Anno op gebouwen te schilderen? Is het kritiek op het neoliberalisme? Of is het gewoon aandachttrekkerij? We zullen het misschien wel nooit weten.

 

[vagekennis alt=1]


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het kan nooit 1 persoon zijn, gezien de uiteenlopende datums. Daarom vermoed ik dat het een teken van de Illuminatie is. Maar die ontkennen alles.

Reageer
gravatar

Anno was een tijdens de renaissance geboren narcist en een notoire ijdeltuit, een vervelend ventje eigenlijk, waar veel later Donald Trump een voorbeeld aan zou nemen.

Reageer
gravatar

Een creatieve en productieve man is Anno Niem. Het gebouw op de foto is al zijn 1642e woonhuis en dat terwijl hij nog geen jaar geleden pas zijn metseldiploma heeft gehaald.

gravatar

Het goed om te weten dat de wereldberoemde Nederlandse bouwer Anno Niem in China 匿名 wordt genoemd. Noteert u dat even voor het geval dat u eventueel in de komende jaren derwaarts gaat.