Steven K/shutterstock/de Speld

Nazia (15) uit Bangladesh dankbaar dat mensen de door haar gemaakte feminist-sokken dragen

‘Een geweldig statement voor vrouwengelijkheid’

De Bengalese Nazia (15) werkt twaalf uur per dag in een textielfabriek in Dhaka. Voor een paar cent per dag maakt ze sokken, hoofddeksels en T-shirts met ‘feminist’ erop. In de winkel kosten ze niet meer dan vier euro. “Leuk voor westerlingen. Die kunnen met hun geëngageerde voetenwarmers laten zien dat ze staan voor gelijkheid van alle mensen, zowel op economisch, politiek, sociaal als persoonlijk vlak.”

Nazia werkt op dit moment aan een reeks zwarte beanie-mutsen waar met rode letters ‘First Class Feminist’ op staat. Ze heeft hoge verwachtingen voor wat ze gaan betekenen voor de vrouwenemancipatie. “Mijn hart vervult zich met trots dat mensen met mijn kledingstukken kunnen laten zien dat ze opkomen voor vrouwenbelangen en streven naar de opheffing van scheve machtsverhoudingen.”

Feminist Yvette (26) is blij dat ze iets kan doen voor de wereld door middel van haar kleding. “Ik heb heel veel soorten statement-sokken: roze met schattige vulva’s, paarse met borsten, avocado-sokken die staan voor mijn veganistische levensstijl en regenboogsokken om mijn support voor de gehele LGBTQI+-community uit te stralen. Zo kan ik voor een zacht prijsje laten zien dat mijn politieke overtuigingen onderdeel zijn van mijn identiteit. En het kost behalve weinig geld, ook helemaal geen moeite om toch iets betekenisvols te doen. Sokken dragen moet je toch en als ik weer ergens anders voor sta dan pleur ik ze gewoon weg. Handig!”

Volg de Pin op Instagram, Facebook en Twitter


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *