Luna Vandoorne/shutterstock.com

Fitgirl praat net iets teveel over stoelgang

Roos-Sofie geeft haar duizenden volgers veel tips over gezonde recepten, fitnessschema’s en allerlei andere lifestyle-onderwerpen. Maar ook over heel andere zaken, zoals haar stoelgang, misschien zelfs net iets te veel.

“Hé lieve kijkers!” met die karakteristieke begroeting begint Roos-Sofie iedere video. Daarna gaat het al gauw over wat ze die dag heeft meegemaakt, over een nieuw ochtendritueel, maar ook verdacht vaak over kak. “Ik keek vanochtend in de pot en ik schrok me een hoedje”, vertelt ze met net iets teveel openheid over haar lichamelijke gezondheid. “Het leek wel alsof die proteïneshake van gisteren er regelrecht weer uitgekomen was!”

“Ik ben me meer gaan verdiepen in mijn innerlijk”, vertelt Roos-Sofie in een verduidelijkende video, die de toepasselijke titel ‘How I learned to love my intestinal flora’ heeft meegekregen, #rectumvibes. “Ik snap nu veel beter waarom ik zoveel last had van winderigheid, en waarom de badkamer soms nog uren kon stinken als ik daar even had zitten drukken. Ik heb ingezien dat het belangrijk is om veel vezels te eten, en mijn kak is nu gewoon, ja, ik weet niet, veel steviger of zo. Hiervoor had ik regelmatig van die stukjes die dan blijven hangen tijdens het persen. Krrrrrrrg. Je voelt ze zo langs je anus schrapen. Heel naar, alsof je een pindarotsje naar buiten moet drukken. Maar nu is mijn poep zo glad als een baby. Ik heb bijna zin om het aan te raken! En daar voel ik me gewoon veel meer happy bij.”

Roos-Sofie kent naar eigen zeggen haar lichaam zo goed omdat ze een shit-diary heeft bijgehouden. In een aparte vlogserie weidt ze daar verder over uit. “Een online poepboekje waarin je elke dag een foto van je drol plaatst. Of, zoals je hier op 24 januari ziet, meer een foto van een klets chocoladevla, haha. En hier, twee weken later: zie je die groene gloed? Ik weet inmiddels dat een groenige, klonterige ontlasting vaak gepaard gaat met een witte slijmerige afzetting aan de buitenkant. Dat is gewoon je lichaam dat tegen je zegt: rustig aan met die kale-shakes.”

Het enige nadeel aan Roos-Sofies ‘shitstory’ is dat ze er geen geuren in op kan slaan, vertelt ze. “Vaak was het niets bijzonders, hoor. Gewoon rot ei of zure ontbinding. Maar soms heb je een geur die je echt recht in je gezicht slaat. Een tijd geleden nog dacht ik dat er ergens een dooie muskusrat onder mijn badkamertegels moest liggen. Maar dan kijk je in je dagboek, en dan zie je: nee, het is een patroon. Eén avond koemelkkaasjes en de dag erna moeten mijn buren hun visite afzeggen. Heel inzichtelijk. Anyway, waar was ik, o ja, maaltijdsalades.”

Een enkele keer zorgt die openheid over haar poep voor irritatie onder kijkers. “Ik kwam hier om tips te krijgen voor fitness, maar je praat alleen maar over kak!” schrijft Suzanneman123. Toch kan Roos-Sofie in sommige kringen ook juist op veel steun rekenen. Een kleine groep volgers vindt haar ‘poop positivity’ juist bevrijdend.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geschikte of passende meid is een duidelijkere begin van de titel. Zo betekent fitness niet fitheid, maar geschiktheid, gepastheid, voegbaarheid en bruikbaarheid. Fitnessschema’s is dus Nederlands noch Engels.

Wat anders; ook in andere damesbladen wordt het woord lifestyle veelvuldig gebruikt. Daarmee worden peperdure inrichtingen van woonhuizen bedoeld, die passen (“fit” in het Engels) in de smaak van de schrijfsters.

Reageer
gravatar

Geschikte of passende meid is een duidelijkere begin van de titel. Zo betekent fitness niet fitheid, maar geschiktheid, gepastheid, voegbaarheid en bruikbaarheid. Fitnessschema’s is dus Nederlands noch Engels.

Ook in andere damesbladen wordt het woord lifestyle veelvuldig gebruikt. Daarmee worden peperdure inrichtingen van woonhuizen bedoeld, die passen (“fit” in het Engels) in de smaak van de schrijfsters.

Reageer