Berk Music/YT

Dit is waarom mensen ‘Links Rechts’ van Snollebollekes zo’n mooi lied vinden

Het nummer ‘Links Rechts’ van Snollebollekes weet bij veel mensen een gevoelige snaar te raken. Wij gingen de straat op en vroegen mensen om hun mening over dit pronkstuk van de Nederlandse cultuur.

Wieke Vos (23, Amsterdam, Nederland)

Ik vind het een prachtig lied over fragmentatie en polarisatie in het Europese politieke landschap, waarin mensen steeds linkser en rechtser stemmen. Het is een landschap waarin je je soms verloren kunt voelen, waarin het lijkt alsof iedereen elkaar naar het leven staat. Het bijzondere aan Snollebollekes is dat hij er juist een verbindend lied van heeft gemaakt. Het maakt niet uit wie je bent, iedereen springt van links naar rechts, en weer terug, en nog een keer. Dat ontroert me.

Karel Uytemeer (28, Ootmarsum, Nederland)


‘Links Rechts’ werd twee jaar geleden gedraaid op de begrafenis van mijn oma. M’n neven hadden de kist opgetild en heel het crematorium ging van links naar rechts. Zeer indrukwekkend. Sindsdien denk ik altijd even aan oma Gerritje als ik sta te stampen in de feesttent. Zo blijft de herinnering aan haar levend.

Jeff Michaels (45, Nevada, Verenigde Staten)


Dit is waarom ik zo dol ben op Europa, of eerder: op Holland. Zoiets kan alleen bij jullie. Ik weet dat veel Hollanders bang zijn dat jullie muziekcultuur verpest wordt door Amerikaanse popmuziek, maar dit is het voorbeeld dat jullie wel degelijk een veel rijkere cultuur hebben dan wij. Met veel meer historie. En gewoon in jullie eigen taal. Als ik aan mijn vrienden in Nevada wil laten uitleggen waarom ik zo van Holland hou, dan laat ik ze dit nummer horen. En nog een keer. En nog een keer. En dan begrijpen ze het.

Suzanne Voortshoven (49, Epse, Nederland)


Na een lang ziekbed en een scheiding ging ik zowel mentaal als fysiek door een diep dal. Maandenlang heb ik zelf helemaal niet van links naar rechts gekund. Maar Snollebollekes heeft me met dit lied echt door deze periode gesleept. Als ik hem hoor zeggen ‘Zitten hangen liggen, zo zijn we nie getrouwd’ dan denk ik: verdomd, je hebt gelijk. Hoe moeten we de tent verbouwen als we niet springen? Het mooiste vind ik dat dit nummer je niet alleen aan het denken zet, maar ook echt in beweging brengt. En daar zal ik Snollebollekes altijd dankbaar voor zijn.

Marcel Dumas (78, Chalonnes-sur-Loire, Frankrijk)


Als muziekliefhebber in Frankrijk heb je een uitgebreide traditie van chansons waar je in principe een heel leven zoet mee kunt zijn. Slechts heel af en toe komt er iets van over de grens dat je weet te raken, en Links Rechts van Snollebollekes is daar het meest recente voorbeeld van. Ik kan het niet eens verstaan wat hij zingt, maar de boodschap komt recht bij me naar binnen. Dat kunnen alleen de hele groten. Chapeau.

Sam Houteveen (57, Lochem)


Ik zing in een kerkkoor en Links Rechts behoort tot het standaardrepertoire. Mensen vinden het heerlijk om tussen de preken door even van links naar rechts te hupsen. Het werkt veel beter dan psalmen. Nee sinds we Links Rechts zingen zit de kerk weer helemaal vol.

Janneke Os (29, Rosmalen, Nederland)


Ik heb mijn vriend tijdens een concert van Snollebollekes ontmoet, toen dit nummer speelde. Door wat er in mijn verleden is gebeurd vind ik het heel moeilijk om me voor iemand anders open te stellen. Ik had als het ware een schild om me heen gebouwd. Van Snollebollekes muziek had ik nog nooit gehoord. Maar toen ik de eerste noten van dit nummer hoorde, gebeurde er iets heel bijzonders. Het is alsof al die lagen van verdriet, angst en onzekerheid in één keer werden afgepeld. En daar kwam ineens een meisje tevoorschijn die gewoon heel erg op zoek was naar liefde. Iemand die zich vol wil gieten met alles wat het leven te bieden heeft. Aan het einde van het nummer was ik helemaal van links naar rechts gesprongen. En daar ontmoette ik Toby. Ik heb hem nooit meer laten gaan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *