Shutterstock

Van deze gore, ranzige insecten zijn wij afhankelijk

Door het toedoen van de mens gaat het niet goed met insecten. Dat lijkt misschien een prestatie waar we best trots op mogen zijn, maar het uitsterven van dit smerige ongedierte kan een ecologische ramp veroorzaken. Daarom hier een aantal foto’s van de monsters, zodat je ze in een van hun vele gore ogen aan kunt kijken en ze het onderstaande dankberichtje voor kunt lezen.

Bij


Bedankt voor je harde werk, gruwelijk wezen. Ik krijg moordneigingen van je gezoem, maar bouw volledig op je overdracht van stuifmeelkorrels uit de helmhokjes van de meeldraad naar de stempel van de stamper. Je vieze lijf voorkomt een catastrofe voor onze wereldvoedselvoorziening. Je bent waanzinnig.

Sluipwesp


Hey sluipwesp, ik wil even zeggen dat ik het enorm waardeer dat je eitjes legt op andere insecten, zodat je doodenge larven vervolgens hun gastinsect meteen opeten. Dat is namelijk vaak een rups en die vreten anders onze gewassen aan. Zulke monsterlijke methodes zou zelfs een mens te ver gaan, maar juist daarom hou ik van je. Hartje.

Kever


Bij dezen ook mijn waardering voor jou, kever. Ik mag je niet en ik vertrouw je niet, maar goed. Je bent wel goed in het verspreiden van stuifmeel en zorgt zo voor het voortplanten van zaadplanten. Ook zonder jouw akelige aanwezigheid zou tien procent van onze voedselproductie verloren gaan. Lekker bezig.

Zweefvlieg


Ik haat je als je in het park zo dicht bij me blijft vliegen, ik haat je zo ontzettend veel. Maar dankzij jou hebben we wel veel mooie bloemen en gewassen. Anders zouden we alles zelf moeten bestuiven en dat zou een enorme puinhoop worden. Blijf alsjeblieft uit mijn buurt. Je bent een topper.

Spin

Ah fuck. Eh, bedankt dat je andere beestjes eet, spin.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik dacht dat insecten alleen maar lastig waren, maar nu blijkt dat ze ook nog eens belangrijk zijn voor ons eten. Misschien moet ik ze toch wat meer respecteren.

Reageer
gravatar

Serieus?
Als je nu voor het eerst in je leven de poten van een spin geteld hebt, tel die ogen dan ook gelijk even.
En nu je toch bezig bent – mag ik je uitnodigen de poten van een pissebed te tellen?

Reageer
gravatar

Zoals altijd worden de echt onmisbare smerige onderkruipsels weer vergeten. Dieren als wormen, pissebedden, miljoenpoten en vliegenlarven zetten dode planten, dode dieren en poep om in vruchtbare aarde. Zonder hen zou deze wereld een grote woestenij vol rottende lijken zijn.

Reageer