Shutterstock / Jaem Prueangwet

Laten we de feiten onder ogen zien: ik heb gelijk want ik ben rationeel

Wie het daar niet mee eens is, laat zich leiden door emoties

Veel mensen laten zich in hun meningen meeslepen door hun gevoel. Ik, daarentegen, baseer mijn meningen op het eerste feit dat in mij opkomt. Ik ben namelijk rationeel en daarom hebben mijn meningen automatisch een objectieve status. Hoe dat komt? Laten we de feiten eens rustig op een rijtje zetten.

Ten eerste speelt emotie geen enkele rol voor mij. Dan kan je dus niet anders dan concluderen dan dat ik gelijk heb. En als je vindt dat mijn beweringen niet kloppen, dan kan dat dus alleen maar komen omdat je het niet hebt begrepen. Dat voelt misschien vervelend, maar daar ga je dus al: een emotie. Wie zich daardoor laat leiden kan nooit nuchter naar de feiten kijken en heeft een discussie met mij bij voorbaat al verloren.

Ten tweede is dat gewoon hoe ons brein werkt. Onbewust merk je al snel dat iemand die zich baseert op feiten gelijk heeft. Dat heeft met evolutie te maken: toen mensen nog op de savanne leefden was het een evolutionair voordeel als er in de stam een man was die rustig kon uitleggen hoe het zit. Dat is nu nog steeds zo. Wie ontkent dat evolutie altijd op alles toepasbaar is, denkt religieus. En religie hoeven we in deze rationele 21e eeuw natuurlijk niet meer serieus te nemen. Dat staat vast.

“Wie niet nuchter naar de feiten kan kijken laat zich leiden door emoties en heeft een discussie met mij bij voorbaat al verloren.”

Nu zijn er ongetwijfeld mensen die tegenwerpen dat niemand zuiver rationeel kan zijn omdat iedereen is beïnvloed door ideologie, impliciet of expliciet. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ideologie een hele hoop mensen ervan weerhoudt de feiten objectief onder ogen te zien – ik denk zelfs dat dat voor een grote meerderheid geldt – maar in mijn geval is dat niet aan de orde. De feiten staan tenslotte aan mijn kant, dus logischerwijs kan wat ik zeg niets met ideologie te maken hebben. Dat is moeilijk te bevatten voor mensen die ideologisch verblind zijn. Daarom hebben ze ook maar zelden een punt.

Als mensen die het niet met mij eens zijn wat afstand zouden nemen en nuchter naar de feiten zouden kijken zouden ze concluderen dat ik rationeel ben en dus gelijk heb. Dat is gewoon logica en eigenlijk is het belachelijk dat we deze discussie überhaupt moeten voeren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zijn Jos en Matthijs één persoon? Dat vind ik niet logisch en rationeel. Maar ja, hij zal dat dan wel weer emoties noemen. Daarover ga ik niet in discussie. Want dan blijf je bezig. En er is één ding dat ik per se niet wil: bezig blijven. Ik heb wel wat beters te doen.

Reageer