Studio Speld

NPO komt met existentiële opvolger Wie is de Mol: Waarom is de mol?

Na het laatste seizoen van Wie is de Mol blijven veel kijkers met een leeg gevoel achter. De vraag wie de mol is is beantwoord, maar kijkers hebben nog geen idee waarom de mol is. De NPO komt daarom nu met Waarom is de Mol?, de existentiële opvolger.

In het nieuwe programma gaan verschillende filosofen tien afleveringen lang in gesprek over de vraag waarom de mol is. In de pilot-aflevering is te zien hoe onder meer Ad Verbrugge, Bas Haring en Maxim Februari een ontologische discussie voeren over de mol. Het doel is om in 10 weken tot een voorlopige conclusie te komen.

“Tijdens het kijken van Wie is de Mol is iedereen op zoek naar de mol, maar we denken nooit na over vragen als: Waarom rennen die mensen eigenlijk met z’n tienen schreeuwend door een labyrint? Of: Waarom doen ze alsof enveloppen uit een urn graaien heel spannend is? Of: Waarom kijken mensen hiernaar terwijl ze weten dat ze van de regie nooit écht aanwijzingen te zien gaan krijgen, waarom zijn zij gewillig slaven van een kunstmatige spanningsboog van tien weken?”, vertellen de programmamakers. “Dat zijn allemaal subvragen van die ene vraag: Waarom is de mol?”

De eerste aflevering wordt direct spannend als Ad Verbrugge poneert dat alleen ‘zijnden’ ‘ontdekt’ kunnen worden mits ze ‘ontsloten’ zijn. Het is volgens hem misschien niet de vraag ‘waarom’ de mol ‘is’, maar ‘wat’ de mol ‘wordt’. Het is slechts een voorproefje van het filosofische vuurwerk dat in de rest van het seizoen zal volgen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ad Verbrugge, Bas Haring of Maxim Februari,
Jullie zien op het podium:
Fred Reuter, Sander Vahle en Jeroen Rietbergen.

De kwestie van de volgende tien uitzendingen is de kwestie: Waarom “is” De Mol.

Voor deze eerste aflevering luidt de vraag voor jullie:
Wie van de drie wil met Linda de Mol existentieel “zijn”?

Reageer