Studio Speld / Shutterstock.com

Partijen strijden om gunst kiezer met cijfers die al dan niet kloppen

Kabinet en oppositie zetten vol in op incorrecte cijfers

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan vastberaden een harde campagne voeren met rekensommen over lastenverzwaring en klimaatkosten die al dan niet kloppen.

Fractievoorzitter van de VVD Klaas Dijkhoff wil duidelijk en eerlijk zijn naar de kiezers toe: “We weten niet hoe hard de energielasten zullen stijgen en we wachten nog op de doorrekening van het klimaatakkoord. Daarom voeren we campagne met de glasheldere boodschap: ‘Handen uit de mouwen en wachten op de doorrekening’.”

CDA-leider Sybrand sprak gisteren in een vurig betoog voor zijn achterban toe in Roosendaal: “Volgens de cijfers van 2017 is het minder! En daar sta ik voor.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

D66 heeft Rob Jetten op pad gestuurd met de boodschap: “Het Planbureau voor de Leefomgeving zat er waarschijnlijk naast, maar u kunt erop vertrouwen dat het iets in die richting is.”

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil kiezers overtuigen met de boodschap: “Het maakt niet uit wat we zeggen, we krijgen toch wel weer drie zetels.”

Verschillende partijen uit de oppositie voeren ook campagne met gekunstelde cijfers om de kiezer te paaien. Thierry Baudet van Forum voor Democratie voert al maanden campagne met het cijfer 1000 miljard voor het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord. Baudet zet hier strategisch in op het negeren van alle bewijzen dat deze cijfers niet kloppen.

50Plus zegt zelf de beste kaarten in handen te hebben. Henk Krol: “Goochelen met cijfers hoort bij onze partijbeginselen. Wij kunnen dat als geen ander uitdragen. Deze grafiek toont dat overtuigend aan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gé: met cijfers kan men goochelen, met name het CBS is daar meester in. Een oud spreekwoord zegt: “Cijfers kunnen dan misschien niet liegen, maar leugenaars kunnen uitstekend cijferen”. Al jaren is het misdaadcijfer in de VVD het hoogste van alle politieke partijen; het ene schandaal na het andere. Zelfs in de perioden vlak voor de verkiezingen. Niettemin blijft de VVD al jarenlang de grootste partij. Ergo, van drieën één: : het Nederlandse electoraat is massaal aan het dementeren, of de verkiezingswinsten zijn gebaseerd “op oude cijfers” of er wordt creatief omgegaan met het tellen der stemmen. Wat denkt u?

gravatar

Hallo, mag ik hier ook nog reclame maken voor een lastenverlichting? De enorme lasten verhogingen, nodig voor linkse hobby’s en om meer gelukzoekers naar Nederland te lokken vertel ik later wel ‘n keer .

Reageer